Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018, 19:44

-A +A

N. Dimitrov (ΠΓΔΜ): Ξεκινάμε απευθείας συνομιλίες για το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018, 19:44
N. Dimitrov (ΠΓΔΜ): Ξεκινάμε απευθείας συνομιλίες για το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα
-A +A

Η Ελλάδα και τα Σκόπια συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών, προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες για την εξεύρεση μιας λύσης στο θέμα του ονόματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Nikola Dimitrov σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Ο N. Dimitrov αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τονίζοντας ότι και οι δύο πολιτικοί είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει θέληση για βήματα προς τα εμπρός.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Dimitrov οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, υπό την ηγεσία των ΥΠΕΞ, για να συζητήσουν απευθείας πιθανές λύσεις. «Αναμένω ότι η πρώτη συνάντηση μπορεί να γίνει ακόμη και τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε.

Η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Matthew Nimetz, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν εμπλακεί απευθείας στις συνομιλίες αυτές.

«Έχουμε τεράστια ευθύνη», επεσήμανε ο N. Dimitrov, προσθέτοντας ότι η πΓΔΜ αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι γειτονικές χώρες. «Είναι σαφές ότι η ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για εμάς. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να πείσουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της χώρας μας και μιας περιοχής που περιλαμβάνει τη βόρεια Ελλάδα», συνέχισε.

Αναφερόμενος στην επίλυση του ονοματολογικού, δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος».

Σχετικά με την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι ελπίζει να οριστεί τον Ιούνιο μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ θα επιδιώξει να λάβει και μια πρόσκληση για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι ήδη μέλη οι περισσότερες γειτονικές χώρες.

Φωτογραφία: AP/Petros Giannakouris

Διαβάστε ακόμα:

- «Γκάζι» στη διαδικασία Nimetz, με παράλληλη διαπραγμάτευση Κοτζιά - Dimitrov

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα