Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία εισβάλλοντας στην κυπριακή ΑΟΖ

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία εισβάλλοντας στην κυπριακή ΑΟΖ

Του Νίκου Μελέτη

Η Τουρκία διαψεύδοντας όσους περίμεναν ότι θα προβεί σε κάποια κίνηση καλής θέλησης κλιμακώνει την πίεση προς την Κύπρο και ενώ θέτει κόκκινες γραμμές που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επανέναρξή των συνομιλιών, επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα πλέον εντός των Οικοπέδων της οριοθετημένης Κυπριακής ΑΟΖ σε μια κίνηση που προσομοιάζει με νέα εισβολή.

Το Οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ το οποίο όπως και το γειτονικό 6 στο οποίο έχει εντοπισθεί το κοίτασμα «Καλυψώ» έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της Τουρκίας καθώς με εντελώς αυθαίρετο τρόπο θεωρεί ότι τμήμα των Οικοπέδων αυτών όπως και τα γειτονικά τους 1,4,5 επικαλύπτουν τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και το γεγονός της παραχώρησης των δικαιωμάτων στο Οικόπεδο 7 στην Total/ENI έχει σημάνει συναγερμό στην Άγκυρα.

Η Τουρκία πάντως έχει ήδη απειλήσει και το έχει γνωστοποιήσει μάλιστα και με ρηματική διακοίνωση της στον ΟΗΕ ότι σκοπεύει να κάνει γεώτρηση για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων στα «Οικόπεδα» Fκαι G που επικαλύπτουν τα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ 1,2,3,8,9,12,13.

Παρά την τουρκική προπαγάνδα την οποία έσπευσαν να αναπαράξουν τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ, τρία σκάφη της Τουρκίας συνεχίζουν να παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Και φυσικά δεν αποχώρησαν ως ένδειξη καλής θέλησης ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν και διεργασιών στην Νέα Υόρκη για το Κυπριακό.

Το Fatih παραμένει στο ίδιο σημείο όπου επιχειρεί να κάνει γεώτρηση δυτικά της Πάφου τους τελευταίους μήνες, το Barbaros συνεχίζει να πραγματοποιεί παράνομες σεισμογραφικές έρευνες νότια της Κύπρου εντός οριοθετημένων Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ ενώ και το άλλο ερευνητικό Oruc Reis κινείται κυρίως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας παραβιάζοντας κατά διαστήματα την Κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Τώρα και το τέταρτο σκάφος το γεωτρύπανο Yavuz θα επιχειρεί εντός του Οικοπέδου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Με δεδομένο ότι ο κ. Ερντογάν δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο που είχε αρχικά, ελπίζοντας ότι στέλνοντας όλο τον στόλο ερευνητικών και γεωτρύπανων που διαθέτει η Τουρκία είτε θα «τρόμαζε» τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες και θα αποχωρούσαν από την Κυπριακή ΑΟΖ είτε θα ανακάλυπτε αξιόπιστα κοιτάσματα με τα οποία θα μπορούσε να διαπραγματευθεί από διαφορετική θέση ,εκτιμάται ότι θα επιδιώξει κλιμάκωση της έντασης ώστε κάθε συμφωνία απεμπλοκής να προσφέρει στην Τουρκία αυτά που δεν μπόρεσε να επιτύχει με το πολυδάπανο σχέδιο γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Οι «επιλογές» που είχε η Άγκυρα ήταν συγκεκριμένες και σε αυτή την φάση επέλεξε την πρώτη από αυτές:

- Η Τουρκία θεωρεί ότι μέρος του Οικοπέδου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και συνεπώς δεν διαπράττει παρανομία! Με την παράνομη γεώτρηση στο Οικόπεδο 7 δοκιμάζει τις αντοχές και τα αντανακλαστικά της Γαλλίας , με δεδομένες τις επιθέσεις του ίδιου του προέδρου Ερντογάν εναντίον του προέδρου Μακρόν λόγω της στήριξης που προσέφερε στην Λευκωσία. Με την κίνηση αυτή αμφισβητείται έμπρακτα ο διεθνής διαγωνισμός που έκανε η Λευκωσία αναθέτοντας το συγκεκριμένο Οικόπεδο στην κοινοπραξία TOTAL/ENI . Η Άγκυρα επιδιώκει να προλάβει την έναρξη γεωτρήσεων από την TOTAL στο συγκεκριμένο Οικόπεδο, καθώς τότε θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να επιχειρήσει μονομερείς ενέργειες, ενώ τώρα εφόσον «δέσει» το τουρκικό γεωτρύπανο στο Οικόπεδο 7, πρακτικά δεν μπορεί ούτε και η γαλλική στρατιωτική παρουσία να αποτρέψει την απόπειρα γεώτρησης. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Τουρκία ήδη από τον Ιούλιο του 2017 είχε στείλει για σεισμογραφικές έρευνες το Barbaros στην περιοχή αυτή και μάλιστα σε τμήμα του Οικοπέδου 7.

Οι υπόλοιπες επιλογές είναι οι εξής:

- Να στείλει το γεωτρύπανο της για γεωτρήσεις στα Νοτιοανατολικά και Νότια της Κύπρου , εκεί που ισχυρίζεται ότι εκτείνονται τα τουρκοκυπριακά «οικόπεδα» σε περιοχές όμως που επικαλύπτουν Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που σχεδιάστηκαν βάσει της Διμερούς Συμφωνίας οριοθέτησης Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου-Αιγύπτου. Από τα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ που επικαλύπτει η παράνομη χάραξη «οικοπέδων» από το ψευδοκράτος μόνο το 1 και το 13 είναι «ορφανά» και δεν έχουν παραχωρηθεί σε ξένη εταιρία καθώς τα Οικόπεδα 2,3,8 και 9 έχουν παραχωρηθεί στην Κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL/KOGAS και το Οικόπεδο 12 στην κοινοπραξία Noble/Delek/Shell. Πάντως τους τελευταίους μήνες το Barbaros πραγματοποιεί συστηματικά σεισμογραφικές έρευνες σε όλη αυτή την περιοχή έχοντας συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον προγραμματισμό γεώτρησης. Αυτή θα πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή πρόκληση και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής Δημοκρατίας και πρακτικά θα επιχειρεί να ακυρώσει την δυνατότητα της να συνάπτει αξιόπιστες συμφωνίες με εταίρους όπως οι πετρελαϊκοί κολοσσοί που είναι εταίροι της στα συγκεκριμένα Οικόπεδα.

- Η επιλογή της πραγματοποίησης παράνομης γεώτρησης σε περιοχή της κυπριακής υφαλοκρηπίδας κοντά στο τριεθνές σημείο συνάντησης της υφαλοκρηπίδας Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας στα κυπριακά Οικόπεδα 4 και 5 τα οποία είναι «ορφανά». Μια γεώτρηση σε αυτό το σημείο προφανώς συνιστά σημαντική πρόκληση, γιατί χωρίς να θίγει συμφωνίες παραχώρησης σε ξένες εταιρίες ,στέλνει το μήνυμα αμφισβήτησης της ύπαρξης θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και Κύπρου.

Η θέση ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου η ότι μέρος των Οικοπέδων 6 και 7 ανήκουν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, είναι αποτέλεσμα της εντελώς αυθαίρετης θεώρησης, εκτός κάθε πλαισίου του Δικαίου της Θάλασσας, ότι τα νησιά ακόμη και του μεγέθους της Κύπρου και της Κρήτης δεν δικαιούνται καμιάς θαλάσσιας ζώνης παρά μόνο των χωρικών υδάτων τους. Και βάσει αυτής της θεώρησης η Τουρκία προωθεί και την διαμόρφωση του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι αφού τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, όση και τα χωρικά ύδατα τους, τότε όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου διαμοιράζεται μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου βάσει της μέσης γραμμής μεταξύ των δυο ακτών τους. Με την ίδια ακριβώς θεωρία η Τουρκία διεκδικεί τις θαλάσσιες ζώνες μέχρι το μέσο του Αιγαίου καθώς υπολογίζει τις ζώνες αυτές βάσει της μέσης γραμμής μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών των δυο χωρών αγνοώντας πλήρως όλα τα ελληνικά νησιά.

Συνεπώς κάθε κίνηση έμπρακτης αμφισβήτησης των Οικοπέδων 6 η 7 (αλλά και των Οικοπέδων 4 και 5) της Κυπριακής ΑΟΖ αφορά και την Ελλάδα καθώς πρακτικά επιβάλλεται ντε φάκτο η «οριοθέτηση» την οποία η Τουρκία επιδιώκει και η οποία εξαφανίζει και την Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι επιθετικές δηλώσεις της Άγκυρας ενόψει της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου την επόμενη εβδομάδα στο Κάιρο, και κινήσεις όπως η προσπάθεια ακύρωσης της Ελληνοκυπριακής Άσκησης Έρευνας και Διάσωσης SAR, σε περιοχή που καλύπτει την επίμαχη ζώνη που η Τουρκία αμφισβητεί ελληνικές και κυπριακές αρμοδιότητες αλλά την υφαλοκρηπίδα των δυο χωρών, είναι μηνύματα που δεν αφήνουν αμφιβολίες για το πως θα συνεχίσει η Άγκυρα και το επόμενο διάστημα...

Και φυσικά δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός ότι η Άγκυρα επέλεξε να στείλει το Yavuz στην Κυπριακή ΑΟΖ την παραμονή της έλευσης στην Αθήνα του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο για την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας -ΗΠΑ.

Δείτε τον χάρτη που έδωσε η Λευκωσία για την παράνομη γεώτρηση του Yavuz