Κατάπλους του γαλλικού αεροπλανοφόρου De Gaulle στο λιμάνι της Λεμεσού

Κατάπλους του γαλλικού αεροπλανοφόρου De Gaulle στο λιμάνι της Λεμεσού

Το Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου ελλιμενισμού στο λιμάνι Λεμεσού, του γαλλικού αεροπλανοφόρου FS Charles De Gaulle, η διοίκηση ναυτικού της εθνικής φρουράς, σχεδίασε από κοινού εκπαιδευτικές ασκήσεις με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ειδικότερα, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΑΛΑΣΙΑ, μαζί με τα Περιπολικά Πλοία (ΠΠ) ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ, απέπλευσαν με σκοπό τη συνένωση και συνοδεία του Γαλλικού Αεροπλανοφόρου CDG , με την είσοδο του στα Χωρικά Ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), μέχρι τον κατάπλου του στο λιμάνι Λεμεσού.

Τα Πλοία της Διοίκησης Ναυτικού θα συνενωθούν και θα συνοδεύσουν, εκ νέου, το FS CDG μετά τον απόπλου του από το λιμάνι Λεμεσού, την Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού, το αεροπλανοφόρο θα επισκεφθούν ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, η ιεραρχία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και αντιπροσωπεία αξιωματικών.

Ο ελλιμενισμός του αεροπλανοφόρου και των πλοίων που συμμετέχουν στη Ναυτική Δύναμη (Task Force CTF-473), οι ασκήσεις ναυτικής συνεργασίας (PASSEX), Έρευνας και Διάσωσης (SAREX) και αεράμυνας (ADEX) με τα αεροσκάφη Rafale, κρίνονται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα στο προσωπικό της ΕΦ να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαλειτουργικότητα και την ανάπτυξη σχέσεων στον τομέα της ναυτικής και αεροπορικής συνεργασίας. Παράλληλα, η συμμετοχή της ΕΦ στο ευρύ πλέγμα διεθνών συνεργασιών με αντίστοιχες δυνάμεις φίλιων και συμμαχικών χωρών, συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.