Επικοινωνιακή «τρίπλα» των Τούρκων ή κίνηση εκτόνωσης;

Επικοινωνιακή «τρίπλα» των Τούρκων ή κίνηση εκτόνωσης;

Πέντε λεπτά ήταν αρκετά για να αρχίσουν ξανά οι εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πέντε λεπτά  όσο κράτησε δηλαδή το τετ α τετ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Κάποιοι έσπευσαν να το ερμηνεύσουν ως προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να πέσουν, έστω και εμμέσως, οι τόνοι της αντιπαράθεσης που οι ίδιοι δημιουργούν. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Άγκυρα έχει μπροστά της τη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας στο τέλος Ιουνίου, στη Μαδρίτη.

Εκεί όπου Μπάιντεν, Ερντογάν, Μητσοτάκης, Μακρόν και Σολτς θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι και η γειτονική χώρα θα θελήσει να αποφύγει πάση θυσία το ρόλο του «ταραξία» στην ευρύτερη περιοχή.

Υπάρχουν ασφαλώς και εκείνοι που εκτιμούν ότι όντως το τετ- α - τετ Παναγιωτόπουλου -  Ακάρ αποτελεί μία κίνηση εκτόνωσης που εμπεριέχει τη βούληση της Άγκυρας να χαμηλώσει τον πήχη των προκλήσεων, μια και η Τουρκία αντιλαμβάνεται μέρα με τη μέρα ότι η τακτική της αυτή, την οδηγεί στη διεθνή απομόνωση.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δεν βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα για τη στάση της Τουρκίας. Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει στην οδό της διεθνοποίησης των προκλήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στον Ιούνιο έχει δύο σημαντικά ραντεβού στα οποία θα βάλει στο επίκεντρο των συζητήσεων την τουρκική αναθεωρητική ρητορική, θέλοντας να αναδείξει την τουρκική τακτική. Το πρώτο ραντεβού είναι ήδη κλεισμένο στις Βρυξέλλες για την τακτική Σύνοδο Κορυφής των 27.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει ξεκαθαρίσει ότι, όχι μόνο θα θέσει το θέμα προς συζήτηση, αλλά θα ζητήσει να υπάρξει σαφής καταδίκη των τουρκικών ενεργειών μέσα από το κείμενο συμπερασμάτων.

Επόμενος σταθμός, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, από τις 28 ως τις 30 Ιουνίου. Το παρόν αναμένεται ότι θα δώσουν τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και οι Ευρωπαίοι «παίχτες κλειδιά» της συμμαχίας όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Όλαφ Σολτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός που θα συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα ταχθεί υπέρ της ανάγκης ηρεμίας στο εσωτερικό της συμμαχίας, σε μία περίοδο που το έχει ιδιαίτερη ανάγκη. Εκεί αναμένεται να τονίσει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας, στοιχείο που επηρεάζει τη συνολική εικόνα της συμμαχίας.