Επικίνδυνα επικοινωνιακά παιγνίδια στο Αιγαίο...

Επικίνδυνα επικοινωνιακά παιγνίδια στο Αιγαίο...

Ξαφνικά και ενώ η κυβέρνηση επιχειρούσε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις αλλά και τις προειδοποιήσεις όλων των ειδικών για τους κίνδυνους που ενέχει η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, την οποία άκριτα αποδέχτηκε, διαρροές προερχόμενες από στρατιωτικές πηγές άρχισαν να αναδεικνύουν τα προσκόμματα που προβάλλει η Τουρκία…

Η Αθήνα παριστάνοντας ότι δεν γνώριζε σε τι είχε συμφωνήσει, διέρρεε ότι η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει στο γερμανικό σκάφος της Νατοϊκής δύναμης να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα και ότι επίσης αρνήθηκε να δεχθεί σχέδιο πτήσης ελικοπτέρου το οποίο θα μετέφερε την γερμανίδα υπουργό Άμυνας από την Λέσβο στο γερμανικό σκάφος και από εκεί στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι το νησί είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία η οποία και είχε την πρωτοβουλία από κοινού με την κ. Merkel να φέρει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκμεταλλεύτηκε την αφελή προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θεώρησε ότι προσφέρει εκδούλευση στην κ. Merkel και έτσι αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, χωρίς σαφείς εγγυήσεις, οπότε ήταν προδιαγεγραμμένο το τι θα ακολουθούσε.

Όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε (στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου) ότι με το ΝΑΤΟ θα σταματήσει το blame game εις βάρος της χώρας μας για το προσφυγικό, έχει προφανώς δημιουργηθεί μια επίπλαστη εικόνα και στο Υπουργείο Άμυνας, ότι επικοινωνιακά θα στριμώξει την Τουρκία, έστω και αν το πραγματικό κόστος ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τα εθνικά συμφέροντα.

Όμως και από τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά υπήρξαν δυσάρεστες αποκαλύψεις αλλά και «εκπλήξεις», καθώς ουσιαστικά «διόρθωσε» τον Αλ. Τσίπρα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο βέτο στην Ε.Ε., λέγοντας ότι το βέτο είναι ο τρόπος για να γίνουν γνωστές οι κόκκινες γραμμές, ενώ αποδοκίμασε το Υπ.Αμυνας για την υπόθεση  του πρωθυπουργικού αεροσκάφους  στο οποίο «απαγορεύθηκε» εμμέσως από την Άγκυρα, να ανεφοδιαστεί στην Ρόδο.

Ο κ. Κοτζιάς  ομολόγησε ότι η …σκληρή διαπραγμάτευση στο ΝΑΤΟ απέδωσε μια … αναφορά  του  Γ.Γ ότι θα γίνονται σεβαστά τα χωρικά  ύδατα και ο εναέριος χώρος των δυο χωρών και ότι δεν θα κινούνται οι δυνάμεις της κάθε χώρας  στον εναέριο χώρο του ενός ή του άλλου. Και αμέσως μετά παραδέχθηκε ότι το  « ΝΑΤΟ θεωρεί τα 6 μίλια δοσμένα και από τα 6-10 μιλια  από την εποχή του Αρσένη τα έβαζε με ερωτηματικά».

Πολύ απλά δηλαδή ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας δηλώνει ότι η κυβέρνηση του συνυπέγραψε την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ ήταν δεδομένο από την εποχή Αρσένη ότι δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ των 6 και των 10 ν.μ. κάτι που δίνει πλέον και με την μεγαλύτερη επισημότητα  την ευκαιρία στην Άγκυρα να επαναφέρει την διεκδίκηση της. Και θεωρεί μάλιστα τον συγκεκριμένο χειρισμό, ως «επιτυχία».

Όμως ακόμη πιο τραγική ήταν η αναφορά του κ. Κοτζιά στο επεισόδιο το οποίο έγινε το Δεκαπενταύγουστο στα Ίμια, το οποίο μάλιστα επιχείρησε να δικαιολογήσει και να το παρουσιάσει και ως ..εθνική επιτυχία.

Όπως είχε αποκαλύψει η Καθημερινή το καλοκαίρι  αποβιβάστηκαν και Έλληνες και Τούρκοι λιμενικοί στα Ίμια, όπου είχαν εγκαταλειφθεί από δουλεμπόρους, σύριοι πρόσφυγες. Καθώς οι λιμενικοί ήταν οπλισμένοι, υπήρξε διαδικασία αποκλιμάκωσης με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την βραχονησίδα ταυτόχρονα, παίρνοντας μαζί τους τον ίδιο αριθμό προσφύγων, χωρίζοντας  ακόμη και οικογένεια σύρων που είχε διασωθεί.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία εμπράκτως αμφισβήτησε  όχι μόνο την ελληνική αρμοδιότητα  έρευνας και διάσωσης, άλλα και την  ελληνική κυριαρχία στα Ίμια.

Και το γκριζάρισμα των Ιμίων για πρώτη φορά έγινε αποδεκτό από μια ελληνική κυβέρνηση (μετά την τότε κυβέρνηση Σημίτη).

Ο κ. Κοτζιάς  απαντώντας σε ερώτηση του  Αλ. Παπαχελά με ακατανόητη αυταρέσκεια  δήλωσε ότι τουλάχιστον «δεν έγινε επεισόδιο» και έδωσε την δική του εκδοχή :

« Ήταν από εδώ και από εκεί τα λιμενικά των δυο κρατών και πέσανε οι πρόσφυγες οι μεν από εδώ οι μεν από εκεί. Πολλές οικογένειες. Πέσανε από την μεριά της ελληνικής ακτοφυλακής άλλοι από την τουρκική.

[…] ήταν καλή συμπεριφορά των Τούρκων εκείνη την ημέρα, δεν προσπάθησαν να δημιουργήσουν θέμα. Και οι συνεννοήσεις μου με τους ομολόγους μου στην Τουρκία. Ορισμένες οικογένειες σπάσανε. Πήγε η μάνα με το ένα παιδί από τη μια πλευρά και ο πατέρας από την άλλη. Και υπήρξε πρόβλημα που θα πάνε αυτές οι οικογένειες,  και αυτές οι οικογένειες αποδόθηκαν στην μεριά που είχε πάει κάποιο μέλος στις ελληνικές βάρκες του λιμενικού. Ξέρετε από διεθνές δίκαιο,  Σημαίνει πως είναι ομολογία εν πράγματι ότι τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, εάν δεν ήταν ελληνικά νησιά θα επέμενε η άλλη πλευρά ότι έπρεπε  να φέρουμε και τα άλλα μέλη της οικογένειας να είναι μαζί. Αποτελεί αυτό πλέον ένα fact για την αναγνώριση της ελληνικότητας των Ιμίων» .

Το αστείο αυτό επιχείρημα δείχνει την ελαφρότητα με την οποία χειρίζεται το ΥΠΕΞ μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής που άπτονται της εθνικής  κυριαρχίας.

Διότι είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν θα κρατούσε για λάφυρο τα μισά μέλη της συριακής οικογενείας. Αλλά τα επέστρεψε στο ελληνικό λιμενικό αφού είχε κατορθώσει με ευκολία να επιβεβαιώσει, με την συναίνεση μάλιστα της Αθήνας την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των Ιμίων. Διότι η κυβέρνηση δέχτηκε και διαπραγματεύτηκε την ταυτόχρονη αποχώρηση με τους Τούρκους από την ελληνική βραχονησίδα, αποδεχομένη έτσι ότι τα Ίμια είναι "γκρίζα ζώνη».

Και φυσικά η θεωρία του κ. Κοτζιά δεν εξηγεί πως «πήδησαν από την μια μεριά και τους έπιαναν οι Τούρκοι και από την άλλη μεριά και τους έπιαναν οι Έλληνες, σε περιοχή ελληνική, σε ελληνικά χωρικά ύδατα και σε ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης..

Και ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει ότι  ο Erdogan «δέκα χρόνια πρόεδρος και πρωθυπουργός  της Τουρκίας δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο εις βάρος της Ελλάδας…», κάτι που είναι προφανές ότι δεν συνέβη καθώς στην διάρκεια αυτής της δεκαετίας  η Αθήνα  δεν τόλμησε να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα της όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ., η ανακήρυξη ΑΟΖ , η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο  η αξιοποίηση των βραχονησίδων όπως τα Ίμια…