Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για το γαλλικό πλοίο L' Atalante
Διπλωματικές πηγές

Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για το γαλλικό πλοίο L' Atalante

Διάβημα διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την τουρκική πλευρά αναφορικά με το ζήτημα του πλοίου L' Atalante, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, 16 Απριλίου, η Άγκυρα επιχείρησε να αμφισβητήσει επί του πεδίου τη συμφωνίας οριοθέτησης  ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου, είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους L’ Atalante στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη  Μεσόγειο σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16,17 και 18 Απριλίου.

Η περιοχή στην οποία έπλέε το γαλλικό σκάφος είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας  που έχει οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και σε δυο σημεία ανατολικά της γραμμής οριοθέτησης. Είναι όμως περιοχή την οποία αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί αυθαίρετα τουρκική υφαλοκρηπίδα και βάσει του Τουρκολιβυκού Μνημονίου και με τον αυθαίρετο  μονομερή ορισμό συντεταγμένων  τις οποίες έχει καταγράψει σε επιστολή της στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, ως εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, 16 Απριλίου, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX( 0313/21) με την οποία δήλωναν ότι  η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας  και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας».