8ος χρόνος, ημέρα 2395η
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Δένδιας: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Δένδιας: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Eurokinissi

«Περιφερειακό ταραξία» χαρακτήρισε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, που προσπαθεί να αναβιώσει το «νεοοθωμανικό φάντασμα» απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εξωτερικών από τη Βρετανία, στο περιθώριο της υπογραφής ευρείας συμφωνίας με τη χώρα.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που υπογράφουν τόσο ευρεία συμφωνία - πλαίσιο με τη Βρετανία μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ. Έτσι, σχολίασε, μεταξύ άλλων, ανώτατη διπλωματική πηγή τη συμφωνία που υπέγραψε τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας με τη βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο

Αυτό «το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο», όπως έχει χαρακτηριστεί και από τους Βρετανούς, ουσιαστικά έχει δημιουργήσει τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να στηριχθούν μελλοντικές συμφωνίες που αφορούν σχεδόν όλα τα διμερή θέματα. «Καλύπτει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ενδιαφέρει και τις δύο χώρες», όπως είπε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Από τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας μέχρι του εμπορίου και των επενδύσεων. Αλλά και τη μετανάστευση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την υγεία, τον τουρισμό, τις θαλάσσιες υποθέσεις κ.α.

Ο Ν. Δένδιας εκτός από τη συνάντησή του με τη βρετανίδα ομόλογό του συναντήθηκε επίσης με την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την ευρωπαϊκά θέματα Γουέντι Μόρτον αλλά και τους βουλευτές προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και 'Άμυνας Τομ Τάγκεντχατ και Τομπάιας Έλγουντ, αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία του στη διπλωματική δεξαμενή σκέψης RUSI (Royal United Service Institute) με θέμα. «Ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο».

Οι ομόκεντροι κύκλοι της εξωτερικής πολιτικής

Σε αυτήν ανέπτυξε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος που όπως είπε περιστρέφεται γύρω από πέντε αμοιβαία ενισχυόμενους ομόκεντρους κύκλους. Ο πρώτος αφορά την Ευρώπη.

Ο δεύτερος τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο τρίτος τα δυτικά Βαλκάνια. Ο τέταρτος τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ο πέμπτος τον υπόλοιπο κόσμο και τις διεθνείς προκλήσεις όπως είναι η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο κτλ.

Αναφερόμενος στην Τουρκία την χαρακτήρισε «περιφερειακό ταραξία» που όπως σημείωσε ο Ν. Δένδιας, προσπαθεί να αναβιώσει το «νεοοθωμανικό φάντασμα» απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ενώ όπως τόνισε η χώρα μας έχει επιλέξει ένα εντελώς διαφορετικό δρόμο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, όπως τόνισαν διπλωματικές πηγές, ότι η Ελλάδα γνωρίζει τις πολύ καλές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία οι οποίες είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών καλών εμπορικών σχέσεων αλλά και άλλων συμφερόντων.

Γι αυτό και η ελληνική κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεωρεί υψίστης σημασίας τη συχνή επικοινωνία με το Λονδίνο και την υπενθύμιση του σταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ