Αγώνας δρόμου από την A. Merkel για να μείνει ζωντανή η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Αγώνας δρόμου από την A. Merkel για να μείνει ζωντανή η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η γερμανίδα Καγκελάριος για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που απειλούν να δημιουργήσουν η απόλυτα εχθρική προς την Τουρκία γερμανική κοινή γνώμη και η ταυτόχρονη προσβλητική συχνά για την Ευρώπη, εκβιαστική πολιτική και ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να διασωθεί η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Η κ. Μέρκελ σε ένα ακόμη ταξίδι της στην Τουρκία, με αφορμή την διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση, θα επιδιώξει να στείλει θετικά μηνύματα στην τουρκική ηγεσία προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να διευκολυνθεί η συζήτηση στο εσωτερικό της Ε.Ε. για το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες. Ένα θέμα που αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως αντάλλαγμα που διεκδικεί ο Ερντογάν, προκειμένου να εφαρμοσθεί η Συμφωνία που εκτός των άλλων προβλέπει, την επανεισδοχή των μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά (ώστε να υπάρχει πλέον αντικίνητρο για την πραγματοποίηση του επικίνδυνου διάπλου) και την επανεγκατάσταση σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία προς ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως η συμφωνία για τις θεωρήσεις έχει κολλήσει λόγω της απόλυτης άρνησης του Ερντογάν να αποδεχθεί μια από τις 5 προϋποθέσεις που εκκρεμούν (από τις 72 συνολικά) που αφορά την αναθεώρηση του αντιτρομοκρατικού νόμου, που χρησιμοποιείται κατά κόρον για την αντιμετώπιση των κούρδων και των πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος Ερντογάν…

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς επανέλαβε ότι χωρίς την πλήρη εκπλήρωση των προϋποθέσεων, δεν μπορεί να εισάγει την Συμφωνία για τις Θεωρήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ήδη το κλίμα είναι βαρύ για την Τουρκία λόγω των σοβαρών παραβιάσεων βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Για την κ. Μέρκελ δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να επιχειρήσει να κρατήσει ζωντανή την Συμφωνία, καθώς έχει μεν διασφαλίσει με την «ευγενική χορηγεί» της Αυστρίας ότι η μεταναστευτική ροή δεν θα φτάσει στα σύνορά της, αλλά γνωρίζει ότι εάν η Συμφωνία Ε.Ε. –Τουρκίας καταρρεύσει, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος των ανεξέλεγκτων ροών.

Συγχρόνως όμως θα πληρώσει η ίδια όλο το πολιτικό κόστος τόσο για το μεταναστευτικό αλλά και για τις «εκπτώσεις» που κάνει η ίδια και η Ευρώπη, στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών προκειμένου να εξασφαλίσει την βοήθεια του Τ. Ερντογάν.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Handelsblatt δείχνει ότι τα 2/3 των Γερμανών διαφωνούν με την Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, με το 59% να θεωρούν λάθος την πολιτική της κ. Μέρκελ έναντι της Τουρκίας και το 56% να θεωρεί ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να αφομοιωθούν ομαλά στην αγορά εργασίας της Γερμανίας.

Η Bild αποκάλυψε σήμερα ότι το Βερολίνο εκτιμά ότι η κατάργηση των θεωρήσεων δεν θα γίνει πριν από το 2017, πληροφορία που εάν επιβεβαιωθεί είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Στον γερμανικό Τύπο πάντως συνεχίζονται τα δημοσιεύματα για την ύπαρξη Plan B σε περίπτωση που καταρρεύσει η Συμφωνία, το οποίο όμως είναι εφιαλτικό για την Ελλάδα. Και η Die Zeit (όπως νωρίτερα και η Bild) αναφέρει ότι συντηρητικοί πολιτικοί και κυβερνήσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εξετάζουν ως εναλλακτικό σενάριο την μετατροπή των ελληνικών νησιών όπως η Λέσβος και η Κως, σε μεγάλα κέντρα υποδοχής μεταναστών που θα παραμένουν στα νησιά και δεν θα μεταφέρονται στην Ηπειρωτική Ελλάδα, απ' όπου η πρόσβαση προς τα σύνορα είναι εύκολη.

Διαβάστε ακόμα:

- A. Merkel: Άρση της βίζας για τους Τούρκους μόνο αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις

«Δεν νοιάζονται οι ευρωπαίοι αν η Ελλάδα γίνει Λίβανος»!