Ζελένσκι: Η Ουκρανία έχει χρηματοδοτικό κενό 40 δισ. δολαρίων για το 2026
AP Photo/Vadym Sarakhan
AP Photo/Vadym Sarakhan

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έχει χρηματοδοτικό κενό 40 δισ. δολαρίων για το 2026

Για σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας μίλησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν μέσω των οικονομικών πιέσεων που συνεχίζει να έχει το Κίεβο λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ζελένσκι σημείωσε πως η Ουκρανία πρέπει να καλύψει ένα χρηματοδοτικό κενό 40 δισ. δολαρίων για το 2026 και συμπλήρωσε πως βρίσκεται σε συζητήσεις για μια συμφωνία αξίας 30 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στα οπλικά συστήματα που χρειάζεται το Κίεβο, ο Ζελένσκι είπε η Ουκρανία έλαβε επιβεβαίωση από τους εταίρους της ότι θα της παράσχουν τρία συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την απόκτηση επτά επιπλέον συστημάτων.

«Έχω λάβει επίσημη επιβεβαίωση από τη Γερμανία για δύο συστήματα και από τη Νορβηγία για ένα. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με τους Όλλανδούς εταίρους», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Patriot. Αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις σχετικά με το ποιοι εταίροι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα αγοράς όπλων, μια διαδικασία που θα καθορίσει τη στήριξη που θα λάβει η Ουκρανία.

Τα συστήματα Patriot έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην καταστροφή ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων που στοχεύουν πόλεις της Ουκρανίας.

Σχετικά με τον τελευταίο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνάντησης των ηγετών (του ίδιου και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν). «Υπάρχει κινητικότητα για κάποιου είδους συνάντηση» συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Γιούλια Σβιρίντενκο, είπε πως το Κίεβο είναι πιθανό να αιτηθεί νέο δάνειο από το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως η Ουκρανία χρειάζεται 75 δισ. δολάρια για τον προϋπολογισμό της τα επόμενα 2 χρόνια ενώ έχει «μαζέψει» τα μισά από αυτά από εξωτερική βοήθεια.