Ζαχάροβα για Ζελένσκι: Είναι τρομοκράτης διεθνούς εμβέλειας - Δε σέβεται ούτε τον παππού του, βετεράνο του πολέμου
AP Photo/Alexander Zemlianichenko
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ζαχάροβα για Ζελένσκι: Είναι τρομοκράτης διεθνούς εμβέλειας - Δε σέβεται ούτε τον παππού του, βετεράνο του πολέμου

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη διεθνούς εμβέλειας» και «απειλή για τους παγκόσμιους ηγέτες».Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση σε πρόσφατες δηλώσεις του Ζελένσκι, ο οποίος ανέφερε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων ηγετών που θα παρευρεθούν στη Μόσχα για τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου.

Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο RIA Novosti, η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Ζελένσκι αποτελούν «την κλασική απειλή ενός τρομοκράτη διεθνούς εμβέλειας». Συνέδεσε τις δηλώσεις αυτές με την άρνηση του Ουκρανού προέδρου να αποδεχτεί την πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για κατάπαυση πυρός κατά τις ημέρες των εορτασμών της Νίκης, κατηγορώντας τον ότι «προειδοποίησε ευθέως τους ηγέτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη Μόσχα».

Η Ζαχάροβα κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι «πρόδωσε τον ίδιο του τον παππού, βετεράνο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» και ότι «εξαπάτησε τον ουκρανικό λαό, τον οποίο τώρα εξοντώνει». Τον χαρακτήρισε «κακόβουλο τζίνι, εθισμένο στα ναρκωτικά, που ξέφυγε από το μπουκάλι» και υποστήριξε ότι εξήγαγε «τρομοκρατική εμπειρία» σε άλλες ηπείρους, αναφέροντας συγκεκριμένα το Μάλι.

Η Ρωσίδα αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ο Ζελένσκι απειλεί ευθέως ακόμη και τους βετεράνους που θα παραστούν στις παρελάσεις και τις τελετές της 9ης Μαΐου. Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, η φράση του Ουκρανού προέδρου ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια εντός Ρωσίας τη συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί «ξεκάθαρη απειλή».

Καταλήγοντας, η Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι οι πράξεις και οι δηλώσεις του Ζελένσκι επιβεβαιώνουν τον «νεοναζιστικό χαρακτήρα του καθεστώτος του Κιέβου», επικαλούμενη την κατεδάφιση σοβιετικών μνημείων στην Ουκρανία, την εκταφή και μετακίνηση οστών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, την απαγόρευση ρωσικών τραγουδιών και την «προσβολή της συμβολικής σημασίας της Νίκης».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την πρόταση του Πούτιν για τριήμερη κατάπαυση του πυρός ως «τεχνητή και θεατρική», τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Επέμεινε ότι μια εκεχειρία πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 30 ημερών ώστε να υπάρχει χρόνος για την οικοδόμηση μιας αξιόπιστης διαδικασίας και την έναρξη διαπραγματεύσεων. Οι δηλώσεις αυτές αναδεικνύουν την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με αφορμή τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην περιοχή.