Υπόθεση Κασόγκι: Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε να σταματήσει η δίκη των Σαουδαράβων

Υπόθεση Κασόγκι: Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε να σταματήσει η δίκη των Σαουδαράβων

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε σήμερα από δικαστήριο να σταματήσει την ερήμην δίκη Σαουδαράβων υπόπτων για το φόνο, το 2018, του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και να παραπέμψει την υπόθεση στις σαουδαραβικές αρχές.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως θα ζητήσει τη γνωμοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το αίτημα του εισαγγελέα και όρισε την επόμενη ακροαματική συνεδρίαση για τις 7 Απριλίου.

Ο Κασόγκι, ένας επικριτής του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε θεαθεί για τελευταία φορά να εισέρχεται στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018. Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το πτώμα του διαμελίσθηκε μέσα στο προξενείο και μεταφέρθηκε απ' αυτό. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί.

Το Σεπτέμβριο 2020, σαουδαραβικό δικαστήριο επέβαλε σε οκτώ πρόσωπα ποινές κάθειρξης από 7 ως 20 χρόνια για το φόνο αυτό, σε μια δίκη για την οποία επικριτές υποστηρίζουν πως δεν ήταν διαφανής. Κανένα όνομα κατηγορουμένου δε δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μετά τη δίκη στη Σαουδική Αραβία, το τουρκικό δικαστήριο ζήτησε το Νοέμβριο από το υπουργείο Δικαιοσύνης να στείλει μια επιστολή στο Ριάντ ερωτώντας γι' αυτούς που καταδικάσθηκαν στο βασίλειο, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να τιμωρηθούν δύο φορές για το ίδιο έγκλημα.

Ο Τούρκος εισαγγελέας δήλωσε πως οι σαουδαραβικές αρχές απάντησαν ζητώντας η υπόθεση να παραπεμφθεί σ' αυτές και να αρθούν οι ανακοινώσεις αναζήτησης (red notices) που είχαν εκδοθεί σε βάρος των κατηγορουμένων.

Το Ριάντ δεσμεύτηκε επίσης να αξιολογήσει τις κατηγορίες εναντίον των 26 κατηγορουμένων, αν η υπόθεση παραπεμπόταν σ' αυτό, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας δήλωσε πως το αίτημα θα πρέπει να γίνει δεκτό επειδή οι κατηγορούμενοι είναι ξένοι πολίτες, τα εντάλματα σύλληψης και οι ανακοινώσεις αναζήτησης κατηγορουμένων δεν μπορούν να εκτελεστούν και δεν ήταν δυνατό να ληφθούν καταθέσεις απ' αυτούς, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δόθηκε πέρυσι στη δημοσιότητα, ανέφερε πως ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είχε εγκρίνει την επιχείρηση για το φόνο ή τη σύλληψη του Κασόγκι. Η σαουδαραβική κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη του πρίγκιπα διαδόχου και έχει απορρίψει τα ευρήματα της έκθεσης.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος αναφέρει σε άρθρο του στο τεύχος του περιοδικού The Atlantic, που κυκλοφορεί αυτό το μήνα, ότι αισθάνεται πως παραβιάσθηκαν τα δικαιώματά του από τις κατηγορίες σε βάρος του, καθώς όλοι θα πρέπει να θεωρούνται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους.