Βρετανία: Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εξοπλίζουν τους πυραύλους Kh-101 με δεύτερη κεφαλή
Shutterstock
Shutterstock

Βρετανία: Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εξοπλίζουν τους πυραύλους Kh-101 με δεύτερη κεφαλή

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να τοποθετούν δεύτερη κεφαλή στους κύριους πυραύλους Kh-101 (AS-23 KODIAK κατά την ταξινόμηση του ΝΑΤΟ) που εκτοξεύονται από αέρος.

Σύμφωνα με τις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών, οι Ρώσοι διοικητές αεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς προσπάθησαν να τροποποιήσουν τα συστήματά τους για τρεις λόγους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης:

  • για να αυξήσουν την ικανότητα βιωσιμότητά τους επειδή η ουκρανική αεράμυνα αναχαίτιζε πάρα πολλούς πυραύλους,
  • για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους,
  • και για να αποκτήσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν παλαιότερους πυραύλους, καθώς τα μέσα για την ήττα των πιο σύγχρονων σχεδίων είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την έναρξη της σύγκρουσης.

Όπως αναφέρουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, η νέα τροποποίηση των πυραύλων «πιθανόν μείωσε κατά το ήμισυ το βεληνεκές τους».

Ωστόσο, η ρωσική πολεμική αεροπορία μεγάλου βεληνεκούς (long range aviation) δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει όλο το βεληνεκές των πυραύλων της για να πλήξει στόχους σε όλη την Ουκρανία, επισημαίνει η υπηρεσία πληροφοριών.

Οι πύραυλοι Kh-101 έχουν προηγουμένως περιγραφεί από το Υπουργείο Άμυνας ως «τα κορυφαία κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας της Ρωσίας». Έχουν βεληνεκές περίπου 4.000 χιλιομέτρων (σχεδόν 2.500 μίλια) και είναι επίσης γνωστοί με την κωδική ονομασία τους στο ΝΑΤΟ ως πύραυλοι AS-23a Kodiak.

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει τους πυραύλους αυτούς για να εξαπολύσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου. Έχουν σχεδιαστεί για να νικούν τα συστήματα αεράμυνας πετώντας σε χαμηλά, αγκαλιά με το έδαφος υψόμετρα για να αποφεύγουν τα συστήματα ραντάρ, όπως έχει σημειώσει στο παρελθόν το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Η ανάλυση των μυστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι αυτή η τελευταία τροποποίηση έχει, ωστόσο, πιθανότατα μειώσει το βεληνεκές του πυραύλου κατά το ήμισυ.

«Ο LRA δεν χρειάζεται το πλήρες βεληνεκές για να πλήξει όλη την Ουκρανία. Η δεύτερη κεφαλή έχει σχεδιαστεί για αυξημένο κατακερματισμό στον στόχο. Είναι πιθανό ότι αυτό θα κάνει το σύστημα πιο αποτελεσματικό στο να πλήττει μη σκληρυμένους στόχους", αναφέρει η ενημέρωση.

Η έκθεση καταλήγει ότι «η δεύτερη πολεμική κεφαλή έχει σχεδιαστεί για αυξημένο κατακερματισμό του στόχου», γεγονός που θα τον καθιστούσε πιο αποτελεσματικό για πλήγματα κατά μη οχυρωμένων στόχων.