ΥΠΕΞ Ισραήλ: Τείνουμε χείρα φιλίας σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Τείνουμε χείρα φιλίας σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ότι η επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μόνο η αρχή του δρόμου προς την ειρήνη με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, τείνοντας χείρα φιλίας προς τα αραβικά κράτη που εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικά για την εξομάλυνση των δεσμών.

«Αυτή η επίσκεψη δεν είναι το τέλος του δρόμου προς την ειρήνη, είναι μόνο η αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λαπίντ. «Το χέρι μας είναι απλωμένο... Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να είναι η πρώτη από πολλές και ότι μαζί με τους νέους φίλους μας συνεχίζουμε να γράφουμε ιστορία σε ολόκληρη την περιοχή», τόνισε.

Το 2020, το Ισραήλ το οποίο ομαλοποιησε τις διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο με μεσολάβηση της κυβέρνησης Τραμπ, φέρεται σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, να συζητά με τον Νίγηρα, την Ινδονησία και την Μαυριτανία μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν αναλυτές που εικάζουν ότι μια από αυτές τις χώρες μπορεί να είναι η Σαουδική Αραβία με την οποία το Ισραήλ έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται οτι τον περασμένο Νοέμβριο δημοσίευμα της εφημερίδας Haaretz έφερε τον Νετανιάχου να ταξίδεψε μυστικά στη Σαουδική Αραβία για να συναντηθεί με τον Βασιλιά Σαλμάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προηγούμενου Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Γιαίρ Λαπίντ, ο πρώτος ισραηλινός υπουργός που επισκέφθηκε το κράτος του Κόλπου από τότε που οι χώρες εξομάλυναν τους δεσμούς τους πέρυσι, τόνισε  την ανησυχία του σχετικά με τη διαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν στη Βιέννη.

Το ταξίδι έρχεται εν μέσω ανησυχίας στο Ισραήλ και τις αραβικές πρωτεύουσες σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ανασυστήσουν τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά του Ιράν του 2015, από την οποία αποχώρησε ο προκάτοχος του Τζό Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λαπίντ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το Ισραήλ συντονίζεται με τα κράτη του Κόλπου εναντίον του Ιράν, λέγοντας ότι δεν ήθελε να «ντροπιάσει» τους οικοδεσπότες του αλλά σημείωσε ότι η χώρα του ανησυχεί για την πυρηνική συμφωνία.