Υεμένη: Η συμμαχία υπό τη Σ. Αραβία αρνείται πως έβαλε στο στόχαστρο το κέντρο κράτησης στη Σαάντα

Υεμένη: Η συμμαχία υπό τη Σ. Αραβία αρνείται πως έβαλε στο στόχαστρο το κέντρο κράτησης στη Σαάντα

Η στρατιωτική συμμαχία που διοικεί η Σαουδική Αραβία και πολεμά εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, υποστήριξε σήμερα ότι η πληροφορία πως έβαλε στο στόχαστρο κέντρο κράτησης στην επαρχία Σαάντα είναι αναληθής, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η συμμαχία «θα ενημερώσει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (σ.σ. του ΟΗΕ) στην Υεμένη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τα γεγονότα και τις λεπτομέρειες», είπε εκπρόσωπος της συμμαχίας, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε χθες Παρασκευή με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του «τα αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία εναντίον κέντρου κράτησης στη Σαάντα», στην Υεμένη, με αποτέλεσμα «να σκοτωθούν τουλάχιστον 60 και να τραυματιστούν πάνω από 100» έγκλειστοι.

«Αναφέρθηκαν αεροπορικά πλήγματα και αλλού στην Υεμένη, επίσης με νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών», στηλίτευσε, ζητώντας να διενεργηθούν «ταχείες, αποτελεσματικές και διαφανείς έρευνες» για τα πλήγματα αυτά, ώστε να εξασφαλιστεί πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

 Παράλληλα και η διπλωματία των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση χθες Παρασκευή για «αποκλιμάκωση» στην Υεμένη, κάνοντας λόγο για «πάνω από 100 θύματα τις τελευταίες ημέρες», ανάμεσά τους 70 και πλέον νεκρούς στη Σαάντα, σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον φυλακής των Χούθι που εξαπολύθηκαν από τη στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ (...) για την κλιμάκωση στην Υεμένη», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, στο δελτίο Τύπου αυτό, καλώντας «όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύρραξη σε αποκλιμάκωση, σεβασμό του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου» καθώς και να «δεσμευθούν πλήρως σε μια ειρηνευτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».