WSJ: Τα εμβάσματα των μεταναστών συντηρούν τη... Βενεζουέλα

WSJ: Τα εμβάσματα των μεταναστών συντηρούν τη... Βενεζουέλα

Την «σκληρή» αλήθεια για την κατάσταση της οικονομίας της Βενεζουέλας αποτυπώνει άρθρο της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο τα εμβάσματα από μετανάστες για το 2019 στηρίζουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας.

Παράλληλα, η εφημερίδα σημειώνει ότι το ύψος των εμβασμάτων αυτών θα είναι αντίστοιχο αυτών των εσόδων της Βενεζουέλας από το πετρέλαιο για το 2019. Το πετρέλαιο είναι ως γνωστό η βασική πηγή εσόδων του καθεστώτος Μαδούρο εδώ και χρόνια. 

Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Οι δυο αλήθειες της Βενεζουέλας: Αυτοί με δολάρια και αυτοί χωρίς», η εφημερίδα αναφέρεται πρώτα στο γεγονός ότι τουλάχιστον 3,4 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν διαφύγει από τη χώρα τους από την αρχή της πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Το γεγονός αυτό μεταφράζεται από την Wall Street Journal σε «έκρηξη μεταναστευτικών εμβασμάτων» τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 4 δις δολάρια για το 2019, εν αντιθέσει με 2 δις δολάρια που ήταν το προηγούμενο έτος. Αύξηση δηλαδή 50%. 

H Εconanalytica με έδρα το Καράκας εκτιμά ότι περίπου 20% του πληθυσμού ζει και εξαρτάται αποκλειστικά από τα εμβάσματα των μεταναστών. 

Κατά μέσο όρο, το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών του Νικολάς Μαδούρο. 

Βάσει αυτών των αριθμών, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι ανέμενε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη χώρα θα έφθανε στο τέλος του 2018 τα τέσσερα εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Βενεζουέλας είναι 32,2 εκατομμύρια κάτοικοι. To 2005 μόνο 500,000 ζούσαν στο εξωτερικό. 

Η Κολομβία φιλοξενεί 1,1 εκατομμύριο βενεζουελανούς πρόσφυγες και μετανάστες και ακολουθεί το Περού με 506.000 ανθρώπους, η Χιλή με 288.000, ο Ισημερινός με 221.000, η Αργεντινή με 130.000 και η Βραζιλία με 96.000. Η έξοδος των Βενεζουελανών που διαφεύγουν απ'' αυτή την καταστροφική οικονομική κατάσταση θεωρείται από τον ΟΗΕ η πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της λατινικής Αμερικής.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με έκθεση ΜΚΟ για την υγεία, περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς της Βενεζουέλας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μεταξύ 2012-2017. Τα στοιχεία του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας είναι αμείλικτα, το 55% των 39,000 γιατρών και περίπου 6,000 νοσοκόμες έχουν φύγει για άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

AP Photo