WP: Έγγραφο αποκαλύπτει το μυστικό σχέδιο του Πούτιν για να αποδυναμώσει τις ΗΠΑ

WP: Έγγραφο αποκαλύπτει το μυστικό σχέδιο του Πούτιν για να αποδυναμώσει τις ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταρτίζει σχέδια ώστε να προσπαθήσει να αποδυναμώσει τις αντιπάλους της στη Δύση - συμπεριλαμβανομένων τις ΗΠΑ - και να αξιοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία για να οικοδομήσει μια παγκόσμια τάξη από αυτό που θεωρεί ως αμερικανική κυριαρχία, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, όπως αποκαλύπτει η Washington Post.

Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι σε απόρρητο παράρτημα στην επίσημη - και δημόσια παρουσίαση -  «Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το υπουργείο Εξωτερικών ζητεί μια «επιθετική εκστρατεία πληροφόρησης» και άλλα μέτρα που θα καλύπτουν «τη στρατιωτικο-πολιτική, την οικονομική και εμπορική και την ψυχολογική σφαίρα» εναντίον ενός «συνασπισμού μη φιλικών χωρών» με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε την προσέγγισή μας στις σχέσεις με μη φιλικά κράτη», αναφέρει το έγγραφο του 2023, το οποίο δόθηκε στην Washington Post από μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών.

«Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την εύρεση των ευάλωτων σημείων της εξωτερικής και εσωτερικής τους πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη πρακτικών βημάτων για την αποδυνάμωση των αντιπάλων της Ρωσίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Χρησιμοποιώντας πολύ πιο σκληρή και ωμή γλώσσα από το δημόσιο έγγραφο εξωτερικής πολιτικής, το μυστικό προσάρτημα, με ημερομηνία 11 Απριλίου 2023, ισχυρίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται ενός συνασπισμού «μη φιλικών χωρών» με στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας επειδή η Μόσχα είναι «απειλή για τη δυτική παγκόσμια ηγεμονία».

Το έγγραφο αναφέρει ότι η έκβαση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία «θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα περιγράμματα της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης», μια σαφή ένδειξη ότι η Μόσχα βλέπει το αποτέλεσμα της εισβολής της ως άρρηκτα συνδεδεμένο με την ικανότητά της - και άλλων αυταρχικών εθνών - να επιβάλει τη βούλησή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Μόσχα επιδιώκει επίσης να πλησιάσει πιο κοντά στην Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Το πρόσφατο βέτο της Ρωσίας κατά της επέκτασης της παρακολούθησης των κυρώσεων από τον ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της, τερματίζοντας ουσιαστικά 14 χρόνια συνεργασίας, ήταν «ένα ξεκάθαρο σημάδι» ότι το έργο που εξετάζεται στην απόρρητη προσθήκη έχει ήδη ξεκινήσει, δήλωσε κορυφαίος Ρώσος ακαδημαϊκός που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητες συζητήσεις στη Μόσχα.

«Η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες για τις ΗΠΑ σε πολλές διαφορετικές περιοχές του κόσμου», είπε ο ακαδημαϊκός. «Πρόκειται για τη Μέση Ανατολή, τη βορειοανατολική Ασία, την αφρικανική ήπειρο και ακόμη και τη Λατινική Αμερική», τόνισε.

Μια πρόταση που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 στο Υπουργείο Εξωτερικών από τον αναπληρωτή επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών της Μόσχας, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με τον μηχανισμό ασφαλείας της Ρωσίας, εξέθεσε ακόμη πιο ωμά τις επιλογές της Ρωσίας.

Ο ακαδημαϊκός, Vladimir Zharikhin, κάλεσε τη Ρωσία  «συνεχίσει να διευκολύνει την άνοδο στην εξουσία των απομονωτικών δεξιών δυνάμεων στην Αμερική», «να επιτρέψει την αποσταθεροποίηση των χωρών της Λατινικής Αμερικής και την άνοδο στην εξουσία των εξτρεμιστικών δυνάμεων της άκρας Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς εκεί», καθώς και να διευκολύνει «την αποκατάσταση της κυριαρχίας των ευρωπαϊκών χωρών με την υποστήριξη των κομμάτων που είναι δυσαρεστημένα από την οικονομική πίεση των ΗΠΑ».

Άλλα σημεία της πολιτικής πρότασης, η οποία δόθηκε επίσης στην Post, ζητούσαν από τη Μόσχα να υποδαυλίσει τη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την Ταϊβάν, ώστε να φέρει τη Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά, καθώς και «να κλιμακώσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή γύρω από το Ισραήλ, το Ιράν και τη Συρία, ώστε να αποσπάσει την προσοχή των ΗΠΑ από τα προβλήματα της περιοχής αυτής».

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία κλιμακώνει τις εκστρατείες προπαγάνδας και επιρροής της τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς προσπαθεί να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ως μέρος αυτό, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νέο παγκόσμιο χάσμα, με τις προσπάθειες ρωσικής προπαγάνδας κατά της Δύσης να έχουν απήχηση σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.