Wall Street: Έντονες διακυμάνσεις και οριακές μεταβολές στους δείκτες

Wall Street: Έντονες διακυμάνσεις και οριακές μεταβολές στους δείκτες

Μεγάλη μεταβλητότητα παρουσίασαν οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα τόσο από την αγορά του πετρελαίου, όσο και από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ενώ μία ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ αναφορικά με την δραστικότητα του σκευάσματος remdesivir για την καταπολέμηση του κορονοϊού, διέγραψε τα κέρδη που καταγράφονταν ενδοσυνεδριακά.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη κλινική δοκιμή πειραματικού φαρμάκου της Gilead Sciences για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν στέφθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times που επικαλείται εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν συμπτωματικά μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Κινεζική κλινική μελέτη έδειξε ότι το αντιικό φάρμακο remdesivir δεν βελτίωσε την κλινική κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου παράγοντα στο αίμα τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι το έγγραφο δημοσιεύτηκε νωρίτερα από λάθος καθώς δεν έχει υπαχθεί ακόμα σε επιστημονική επιθεώρηση. «Μετά από αιτήματα του Π.Ο.Υ. να μοιράζονται νωρίς οι πληροφορίες και οι μελέτες, ένα έγγραφο προωθήθηκε από τους συντάκτες του στον ΠΟ.Υ και αναρτήθηκε κατά λάθος στην ιστοσελίδα από όπου κατέβηκε μόλις έγινε αντιληπτό το λάθος» ανέφερε σε ανακοίνωση ο διεθνής οργανισμός.

Η Gilead προειδοποίησε ότι «Η μελέτη αυτή τερματίστηκε νωρίς λόγω της χαμηλής συμμετοχής, δεν ήταν επαρκής για να προσφέρει σημαντικά στατιστικά συμπεράσματα».

Ταυτόχρονα, νέο ράλι 20% σημείωσε η τιμή του WTI, με τα κέρδη του διημέρου να ανέρχονται σε 40%, ενώ κέρδη κατέγραψε και το ευρωπαϊκό brent, μετά το κραχ που σημειώθηκε στις τιμές στις αρχές της εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου του WTI διαμορφώθηκε στα 16,5 δολάρια/βαρέλι, με άνοδο 19,7% ή 2,72 δολαρίων ανά βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου του ευρωπαϊκού Brent, το οποίο έκλεισε στα 18,26 δολάρια/βαρέλι, ενισχυμένο κατά 4,7% ή κατά 0,97 δολάρια/βαρέλι.

Τέλος, ακόμα 4,427 εκατ. αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κατέγραψε η οικονομία των ΗΠΑ μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας της χώρας, με τους Αμερικανούς που έχουν χάσει τη δουλειά τους τις τελευταίες πέντε εβδομάδες να ανέρχονται στα 26,45 εκατ..

Η αύξηση αυτή στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας έχει ενδεχομένως οδηγήσει το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μεταξύ του 15% και 20%, ενώ μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες η πανδημία του κορονοϊού έχει εξαλείψει όλες τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μετά τη Μεγάλη Ύφεση 2007-2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι πολιτείες Καλιφόρνια, Φλόριντα, Τέξας, Νέα Υόρκη έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα επιδόματα ανεργίας. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,17% στις 23.515 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 0,05% κατέγραψε ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που έκλεισε στις 2.797 μονάδες.

Τέλος, οριακή πτώση 0,01% σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 8.494 μονάδες.