FT: Δεν στέφθηκε με επιτυχία η πρώτη κλινική δοκιμή του Remdesivir

FT: Δεν στέφθηκε με επιτυχία η πρώτη κλινική δοκιμή του Remdesivir

Η πρώτη κλινική δοκιμή πειραματικού φαρμάκου της Gilead Sciences για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν στέφθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times που επικαλείται εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν συμπτωματικά μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Κινεζική κλινική μελέτη έδειξε ότι το αντιικό φάρμακο remdesivir δεν βελτίωσε την κλινική κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου παράγοντα στο αίμα τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδειξε οι  FT, η μικρή κινεζική κλινική δοκιμή - η οποία τερματίστηκε πρόσφατα από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, συνέκρινε τα αποτελέσματα 158 ασθενών με μια μικρότερη ομάδα ελέγχου 79 ασθενών, και διαπίστωσε ότι το φάρμακο remdesivir - που αναπτύχθηκε από την Gilead Sciences - δεν βελτίωσε την κλινική εικόνα των ασθενών, ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου στην κυκλοφορία του αίματός τους.

Ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι το έγγραφο δημοσιεύτηκε νωρίτερα από λάθος καθώς δεν έχει υπαχθεί ακόμα σε επιστημονική επιθεώρηση. «Μετά από αιτήματα του Π.Ο.Υ. να μοιράζονται νωρίς οι πληροφορίες και οι μελέτες, ένα έγγραφο προωθήθηκε από τους συντάκτες του στον ΠΟ.Υ και αναρτήθηκε κατά λάθος στην ιστοσελίδα από όπου κατέβηκε μόλις έγινε αντιληπτό το λάθος» ανέφερε σε ανακοίνωση ο διεθνής οργανισμός.

Η Gilead προειδοποίησε ότι «Η μελέτη αυτή τερματίστηκε νωρίς λόγω της χαμηλής συμμετοχής, δεν ήταν επαρκής για να προσφέρει σημαντικά στατιστικά συμπεράσματα».

AP Photo/Eric Risberg