Twitter, κυβερνήσεις, καθεστώτα και αποκλεισμοί

Twitter, κυβερνήσεις, καθεστώτα και αποκλεισμοί

Όταν οι υπηρεσίες του twitter «κατέβασαν» ένα προκλητικό ποστάρισμα του προέδρου της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι σχετικά με τον εμφύλιο του 1970 στη Νιγηρία, έδωσαν την αφορμή που έψαχνε τόσο πολύ. Το καθεστώς τόνισε τη συστηματική χρήση της πλατφόρμας εναντίον του κράτους της Νιγηρίας και προχώρησε στο μπλοκάρισμα του Twitter στις μεγάλες πόλεις του Λάγος, της Αμπούτζα και αλλού. Ωστόσο, η πλατφόρμα είχε μπει ήδη στο στόχαστρο του καθεστώτος, ειδικά από τη στιγμή των διαδηλώσεων για την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και τις σχετικές αναρτήσεις στο Twitter.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε βρεθεί στην ίδια περίπου θέση, μετά από τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί το 2013. Από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός, ο Ερντογάν θεωρούσε πως οι εκτεταμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν τα γεγονότα του Γκέζι, οφείλονταν στα «ανεξέλεγκτα» social media. Ήδη από τότε η κυβέρνηση Ερντογάν είχε απλώσει το δίκτυ της στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και καθώς, τότε ακολουθούσαν οι πολύ σημαντικές τοπικές εκλογές, ο Ερντογάν έψαχνε έναν εχθρό να αντιμετωπίσει. Το βρήκε στο Τwitter.

Ωστόσο, οι προσπάθειές του κατέληξαν σε μία παταγώδη αποτυχία καθώς πολλοί χρήστες με τη συνδρομή της πλατφόρμας του Twitter κατάφεραν να παρακάμψουν το μπλοκάρισμα στους παρόχους. Ταυτόχρονα, η απαγόρευση ώθησε πολλούς περισσότερους να χρησιμοποιήσουν το Twitter και τα ποσταρίσματα πολλαπλασιάστηκαν. Στο τέλος, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας κήρυξε αντισυνταγματικούς τους περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βάζοντας τέλος στους σχεδιασμούς του Ερντογάν, τουλάχιστον σε αυτό το σκέλος.

Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε μία διαφορετική διάσταση. Ο Αμερικάνος επιχειρηματίας που έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν εκείνος που εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τις δυνατότητες του Twitter αλλά και του Facebook. Με συνεχείς διχαστικές και προκλητικές αναρτήσεις που έμπλεκαν στερεότυπα με fake news, αλλά και ένα ευρύ δίκτυο λογαριασμών που προωθούσαν ότι «ανέβαζε», ο Τραμπ κατάφερε να επηρεάζει το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο στην προεκλογική περίοδο όσο και όταν έγινε πρόεδρος.

Η προεδρία Τραμπ, που κατέληξε στην επιδρομή οπαδών του στο Καπιτώλιο, μετά από τις συνεχείς αναρτήσεις του για τα δήθεν άκυρα αποτελέσματα των εκλογών, οδήγησε τις πλατφόρμες του Twitter αλλά και του Facebook και του YouTube να αποκλείσουν εκείνες, τον πρώην Αμερικάνο πρόεδρο, από τη χρήση του λογαριασμού του. Ένα άδοξο τέλος για τον Ντόναλντ, που ότι κι αν ανέβαζε γινόταν σε λίγες ώρες viral, με τραγικές όμως συνέπειες.