Tu B’Shevat: Η γιορτή της γεωργίας και των δέντρων στο Ισραήλ
Shutterstock
Shutterstock

Tu B’Shevat: Η γιορτή της γεωργίας και των δέντρων στο Ισραήλ

Σήμερα είναι η αρχαία γιορτή του Tu B'Shevat για το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό. Στον πυρήνα αυτής της μοναδικής γιορτής βρίσκεται μια βαθιά σύνδεση με τα δέντρα και τα φυτά, που συμβολίζει την έναρξη του γεωργικού κύκλου του Ισραήλ.

Οι παραδόσεις που συνδέονται με το Tu B'shevat αντικατοπτρίζουν τις βαθιά ριζωμένες αξίες του Ιουδαϊσμού, δίνοντας έμφαση στον σεβασμό για τη φυτική ζωή, τα ζώα, τη βιώσιμη γεωργία και τη διατήρηση του πλανήτη μας.

Ενώ το Tu B'shevat είναι σημαντικό για τους αγρότες, η σημασία του υπερβαίνει τη γεωργία, δίνοντας κεντρική έμφαση στα φυτά, τη φύση και τη βιωσιμότητα. Πέρα από τις απλές γεωργικές πρακτικές, η γιορτή περιέχει μια ευρύτερη δέσμευση για την ευημερία του πλανήτη μας. Αυτό που κάποτε ήταν μια ξεχωριστή έννοια έχει πλέον εξελιχθεί σε κοινή γνώση, αναδεικνύοντας τη σύγχρονη σημασία του Tu B'shevat για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σήμερα.

Το 1884, ένα σύγχρονο έθιμο της γιορτής ρίζωσε όταν οι Εβραίοι αγρότες φύτεψαν 1.500 οπωροφόρα δέντρα, ενδημικά της Γης του Ισραήλ που ταυτοποιούνται στη Βίβλο. Οι ισραηλινές προσπάθειες αναδάσωσης συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με 240 εκατομμύρια δέντρα να έχουν φυτευτεί από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που σημείωσε καθαρή αύξηση του αριθμού των δέντρων τον 21ο αιώνα.

Η συμβολή του Ισραήλ σε περιβαλλοντικά θέματα, ιδίως στη γεωργία, είναι αξιοσημείωτη. Η χώρα εισήγαγε πρωτοποριακές τεχνολογίες με παγκόσμιο αντίκτυπο. Η στάγδην άρδευση, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί 70% λιγότερο νερό, ενώ αυξάνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών έως και 150% σε σύγκριση με παραδοσιακές μεθόδους.

Η γεωργία ακριβείας, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογίες όπως drones για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των δέντρων και των καλλιεργειών, έχει αλλάξει τα δεδομένα για τους αγρότες στην Αφρική και την Ασία, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη καλλιέργεια διαφόρων καλλιεργειών, όπως τα μακαντάμια, τις αμυγδαλιές, τις πορτοκαλιές, τις λεμονιές και τις μηλιές.

Στην Αιθιοπία, το Ισραήλ απέδειξε τη δέσμευσή του για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, αναπτύσσοντας τεχνολογία drone τελευταίας τεχνολογίας για την καταπολέμηση της ακρίδας της ερήμου, ενός διαβρωτικού είδους που προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε αγροκτήματα και συμβάλλει στην έλλειψη τροφίμων στην Ανατολική Αφρική.

Επιπλέον, το Ισραήλ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια γεωργία παρέχοντας ισχυρό εξοπλισμό με αισθητήρες σοδειάς σε αγρότες σε όλο τον κόσμο. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να διαθέτουν τα εργαλεία και την εκπαίδευση, ώστε να παρακολουθούν ένα ευρύ φάσμα γεωργικών δραστηριοτήτων, ελαχιστοποιώντας έτσι τη σπατάλη.

Η εμπειρογνωμοσύνη του Ισραήλ στη γεωργία στην έρημο έχει αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία, καθώς η ερημοποίηση εντείνεται παγκοσμίως. Το Ισραήλ είναι πρωτοπόρο στην καλλιέργεια προϊόντων υψηλής ποιότητας σε τέτοια δύσκολα περιβάλλοντα και εξάγει τεχνολογία αιχμής για τη γεωργία στην έρημο.

Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που θέτει ένας πόλεμος που του επιβλήθηκε, το Ισραήλ παραμένει ακλόνητο στις αρχές του και στη βαθιά του σύνδεση με τη γη.

Ο εορτασμός του Tu B'shevat φέτος πραγματοποιείται στη σκιά αυτής της σύγκρουσης, επηρεάζοντας σημαντικά τη γεωργία της χώρας στον Βορρά και στον Νότο. Παρ’ όλα αυτά, το Ισραήλ είναι έτοιμο να ανακάμψει και παραμένει σταθερό στη δέσμευσή του να μοιράζεται τις γνώσεις και την εμπειρία του στα θέματα γεωργίας, διαχείρισης υδάτινων πόρων και όχι μόνο, με γενικότερο στόχο να συμβάλει σε έναν καλύτερο κόσμο.

* Ο Ντορόν Λέμποβιτς είναι Σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ