Τριγμοί στον στενό κύκλο του Μαδούρο από την επιστροφή Γκουαϊδό

Τριγμοί στον στενό κύκλο του Μαδούρο από την επιστροφή Γκουαϊδό

Του Γιάννη Μαντζίκου

Πολλαπλούς κλυδωνισμούς στους στενούς κόλπους του καθεστώτος Μαδούρο προκάλεσε, όπως φαίνεται, η επιστροφή του Χουάν Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα. Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El-Pais ανέφερε ότι λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης επιστροφής του μεταβατικού προέδρου της χώρας μέσω Twitter, ο Νικολάς Μαδούρο συγκάλεσε σύσκεψη του στενού του επιτελείου στην οποία υπήρξαν έντονες διαφωνίες ως προς τη στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα Γκουαϊδό.

Σημειώνεται ότι ο μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας ο οποίος επέστρεψε το πρωί της Δευτέρας στη πατρίδα του μετά από εβδομαδιαίο τουρ σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, απειλούνταν (και συνεχίζει να απειλείται) με σύλληψη από τις δυνάμεις του καθεστώτος λόγω της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που είχε επιβάλλει το ελεγχόμενο από τον Μαδουρο, Ανώτατο Δικαστήριο.

Στη εν λόγω σύσκεψη αναδείχθηκαν δυο τάσεις, με πρώτη αυτή του σκληροπυρηνικού Ντιοσντάντο Καμπέλο, πρόεδρου της Συνταγματικής Εθνοσυνέλευσης ο οποίος ζήτησε μετ'' επιτάσεως να συλληφθεί ο Γκουαϊδό «το συντομότερο δυνατό». Η έτερη τάση ήταν αυτή των αδελφών Ροντρίγκεζ, Χόρχε και Ντέλσι, Υπουργού Επικοινωνιών και Αντιπρόεδρου αντιστοίχως υποστήριξε ότι η ενδεχόμενη σύλληψη του θανάσιμου αντιπάλου τους θα οδηγούσε σε μαζικές διαδηλώσεις, ίσως και στο τέλος του καθεστώτος. Η πρόταση των αδελφών Ροντρίγκεζ προς τον Μαδούρο ήταν να αφεθεί ο Γκουαϊδό ελεύθερος ώστε να «δουν τις επόμενες κινήσεις του».

Το παραπάνω περιστατικό δείχνει όχι μόνο την πίεση που υπάρχει αλλά και τις προσωπικές στρατηγικές των συνεργατών του Μαδούρο με ορίζοντα την επόμενη μέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Καμπέλο, ο Υπουργός Αμύνας Παντρίνο Λόπεζ και τα αδέλφια Ροντρίγκεζ έχουν εκφράσει έμμεσα ηγετικές φιλοδοξίες θέλοντας να προσεγγίσουν μερίδα του τσαβικού μπλοκ το οποίο έχει εγκαταλείψει τον Μαδούρο. 

Στο μπλοκ αυτό ανήκουν πρώην υπουργοί και στρατιωτικοί οι οποίοι στελέχωσαν την κυβέρνηση επί προεδρίας Ούγκο Τσάβες, αποχώρησαν όμως από το πλευρό του Μαδούρο, θεωρώντας ότι πρόδωσε την Μπολιβαριανή επανάσταση. Ξεχωρίζουν οι Νίσμερ Έβανς, Χέκτορ Ναβάρο, ο κάποτε πανίσχυρος πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA Ραφαέλ Ραμίρεζ, ο στενός συνεργάτης του Τσάβεζ, στρατιωτικός και πρώην Υπουργός Μιγκέλ Ροντρίγκεζ Τόρες και ασφαλώς η Λουίζα Ορτέγκα Ντίαζ η οποία αποχώρησε από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα το 2017, μετά τη κατάργηση από τον Μαδούρο εν μια νυκτί των αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου.

Με φόντο τα παραπάνω, το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιστροφή του Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα θα δρομολογήσει ούτως ή άλλως και άλλες εξελίξεις, αφού χθες ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας συναντήθηκε με εργαζομένους στο πανίσχυρο συνδικάτο του πετρελαϊκού κλάδου, χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει κάποιο είδος άτυπης συμφωνίας ή συμμαχίας. Την ίδια ώρα πάντως, οι στρατιωτικοί οι οποίοι έχουν αυτομολήσει πλησιάζουν τους 700. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε  ότι στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επιστροφή του, ο Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να μην συνεχίσει να επιτρέπει «σε τρομοκρατικές ομάδες να απαγορεύουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα».

AP Photo