Επί δύο και πλέον ώρες συζητούσαν Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν τις προοπτικές για τον τερματισμό του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να ζήτησε τη σύνταξη ενός μνημονίου για τον καθορισμό των προϋποθέσεων για μια ενδεχόμενη συμφωνία, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι αμφότερες οι πλευρές θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις.
Κατά τα λοιπά, ο Τραμπ δήλωσε ικανοποιημένος από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι «πήγε πολύ καλά». Σε ανάρτηση που δημοσίευσε στο Truth Social, ο Τραμπ πρόσθεσε ότι το Βατικανό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, ώστε να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι «η Ρωσία επιθυμεί να κάνει εμπορικές συναλλαγές μεγάλης κλίμακας με τις ΗΠΑ μόλις τελειώσει ο πόλεμος» και ότι «η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί σημαντικά από το εμπόριο».
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, καθώς και τους ηγέτες της ΕΕ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας, αμέσως μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Πούτιν.
Ακολουθεί η πλήρης ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social
«Μόλις ολοκλήρωσα τη δίωρη τηλεφωνική συνομιλία μου με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και, το πιο σημαντικό, για τον τερματισμό του πολέμου. Οι όροι για αυτό θα διαπραγματευτούν μεταξύ των δύο μερών, όπως είναι φυσικό, επειδή μόνο αυτά γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων που κανείς άλλος δεν γνωρίζει. Ο τόνος και το πνεύμα της συνομιλίας ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα, αντί να το αφήσω για αργότερα. Η Ρωσία θέλει να κάνει εμπορικές συναλλαγές μεγάλης κλίμακας με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό «λουτρό αίματος», και συμφωνώ. Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιες θέσεις εργασίας και πλούτο. Το δυναμικό της είναι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ. Ομοίως, η Ουκρανία μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από το εμπόριο, κατά τη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας της. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν αμέσως. Έχω ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, τον Καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς και τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχα μαζί τους αμέσως μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Πούτιν. Το Βατικανό, εκπροσωπούμενο από τον Πάπα, δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν πολύ να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις. Ας ξεκινήσει η διαδικασία!».
Η τοποθέτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είχε μια «ενημερωτική και χρήσιμη» τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για ένα μνημόνιο σχετικά με μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.
Όπως ανέφερε, εξάλλου, το RIA Novosti, η επικοινωνία των δύο ανδρών διήρκεσε πάνω από δυο ώρες.
Ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης αρνήθηκε να υποστηρίξει την προτεινόμενη 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, η οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ήταν ο κύριος στόχος της τηλεφωνικής συνομιλίας.
«Είμαστε γενικά στο σωστό δρόμο», φέρεται να είπε ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μετέδωσε το TASS.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS αναφέρει επίσης ότι ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να συμφωνήσουν σε «συμβιβασμούς που να ταιριάζουν και στις δύο πλευρές» πριν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας «δίνουν λόγο να πιστεύουμε ότι είμαστε γενικά στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε.
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι, σε γενικές γραμμές, η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο πράγμα για εμάς είναι να εξαλείψουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης», δήλωσε ο Πούτιν. «Πρέπει απλώς να καθορίσουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προχωρήσουμε προς την ειρήνη».
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία σε ένα μνημόνιο για μια μελλοντική συνθήκη ειρήνης, το οποίο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει θέματα εκεχειρίας και αρχών για την επίλυση της σύγκρουσης» φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους σύμφωνα με το TASS ο Ρώσος πρόεδρος μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τραμπ.
«Η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά για ένα μνημόνιο σχετικά με μια πιθανή μελλοντική συνθήκη ειρήνης με τον καθορισμό ορισμένων θέσεων. Όπως, για παράδειγμα, οι αρχές της διευθέτησης, το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός για μια ορισμένη περίοδο, εάν επιτευχθούν οι σχετικές συμφωνίες», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως Μόσχα και Κίεβο πρέπει να αναζητήσουν συμβιβασμούς που θα είναι αποδεκτοί εκατέρωθεν. «Το ζήτημα, φυσικά, είναι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προθυμία για επίτευξη ειρήνης και να καταλήξουν σε συμβιβασμούς που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές», ανέφερε.
Αναφέρει επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης» και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το Κίεβο για ένα μνημόνιο σχετικά με μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Εξετάζεται κοινή σύνοδος ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε ότι το Κίεβο και οι εταίροι του εξετάζουν το ενδεχόμενο να οργανώσουν μια σύνοδο με τη συμμετοχή των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο μετά τις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζελένσκι είπε ότι ελπίζει η συνάντηση αυτή να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν.
Η σύνοδος θα μπορούσε να φιλοξενηθεί από την Τουρκία, το Βατικανό ή την Ελβετία, πρόσθεσε.
Τραμπ - Ζελένσκι: Επικοινώνησαν τηλεφωνικά πριν από τη συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Πούτιν
Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για λίγο τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα πριν από τη συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ζελένσκι «για λίγα λεπτά» πριν από την κλήση του με τον ηγέτη του Κρεμλίνου, δήλωσε η πηγή στο Reuters.
Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου δεν σχολίασε αμέσως όταν ρωτήθηκε σχετικά με το τηλεφώνημα.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, ερωτήθηκε για τη συνάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς με τον Ουκρανό πρόεδρο και απάντησε ότι η συνάντηση ήταν «καλή» και «παραγωγική».
Σύμβουλος Κρεμλίνου: Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν τις «εντυπωσιακές» προοπτικές για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις
O Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν τις «εντυπωσιακές», όπως τις χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, προοπτικές για τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών τους στην τηλεφωνική τους επικοινωνία που είχαν νωρίτερα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ εργάζονται για μια νέα ανταλλαγή κρατουμένων.
Το Reuters επικαλείται τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, ο οποίος δήλωσε τα εξής:
«Οι πρόεδροι μίλησαν επίσης λεπτομερώς για το μέλλον των σχέσεών μας και ο πρόεδρος Τραμπ, μπορώ να πω, μίλησε αρκετά συναισθηματικά για τις προοπτικές αυτών των σχέσεων».
Συγκεκριμένα τόνισε ότι οι προοπτικές των διμερών σχέσεων μετά την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης φαίνονται εντυπωσιακές και ότι ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπει τη Ρωσία ως έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Αμερικής σε εμπορικά και οικονομικά θέματα.
Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες μιας ανταλλαγής κρατουμένων που φυλακίζονται στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και αφορά εννέα άτομα από κάθε πλευρά, αν και δεν είπε πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Ο Τραμπ και ο Πούτιν είναι και οι δύο υπέρ της προσωπικής συνάντησης και θα αναθέσουν στις ομάδες τους να εργαστούν για την προετοιμασία μιας συνάντησης, δήλωσε αλλά δεν έχει συμφωνηθεί ο τόπος διεξαγωγής της.
Ερωτηθείς εάν έχει συζητηθεί η άρση των αμερικανικών κυρώσεων, τόνισε: «Ξέρετε, ο Τραμπ ανέφερε ότι η Γερουσία, κατ' αρχήν, έχει έτοιμο νομοσχέδιο σχετικά με νέες κυρώσεις. Αλλά ο ίδιος δεν είναι υποστηρικτής των κυρώσεων, αλλά μάλλον της επίτευξης κάποιων συμφωνιών».
Ο Ουσάκοφ τόνισε τον θερμό χαρακτήρα της συνομιλίας, λέγοντας ότι οι δύο άνδρες απευθύνθηκαν ο ένας στον άλλον με τα μικρά τους ονόματα και ο Πούτιν συνεχάρη τον Τραμπ για τη γέννηση του τελευταίου του εγγονού.