Τουρκία: Τρομοκρατημένη η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ μετά την προεκλογική εκστρατεία μίσους
AP / Φωτό αρχείου
AP / Φωτό αρχείου

Τουρκία: Τρομοκρατημένη η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ μετά την προεκλογική εκστρατεία μίσους

Οι ομιλίες της προεκλογικής εκστρατείας που στόχευαν την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ της Τουρκίας είχαν ως αποτέλεσμα πολλά μέλη της εν λόγω κοινότητας να ζουν πλέον με τον φόβο για επιδρομές της αστυνομίας, ενώ κάποιοι σχεδιάζουν ακόμη και να φύγουν από τη χώρα.

Πριν από την πρώτη ψηφοφορία και τον επαναληπτικό γύρο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε επανειλημμένα σε «διεστραμμένες» ομάδες ΛΟΑΤΚΙ και υποσχέθηκε να ενισχύσει και να προστατεύσει τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες.

Κάποιοι ανησυχούν ότι ο εκφοβισμός θα ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της νέας πενταετούς θητείας του Ερντογάν, ενώ δεν αποκλείονται και νομικοί περιορισμοί. Αναμένονται και πάλι συλλήψεις στις παρελάσεις Υπερηφάνειας, που είναι προγραμματισμένες για σήμερα Κυριακή, οι οποίες προσελκύουν εκατοντάδες ανθρώπους παρά την απαγόρευσή τους.

Ο Μπεκίρ, 21 ετών, φοιτητής νομικής, δήλωσε ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια αυτός και ο ομοφυλόφιλος σύντροφός του ζουν τώρα με τον φόβο ότι μια καταγγελία από έναν γείτονα στο συγκρότημα κατοικιών τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστυνομική επιδρομή.

Οι διακρίσεις που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα υποχρέωσαν το ζευγάρι να σχεδιάζει να εγκαταλείψει την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν που έχει ισλαμικές ρίζες κατηγόρησε τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, την οποία οι δημοσκόποι είχαν προδικάσει να κερδίσει, ότι είναι «υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ».

«Η αντιπολίτευση έχασε και οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα. Η φυγή μοιάζει με τη μόνη λύση», δήλωσε ο Μπεκίρ, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το πλήρες όνομά του.

Το Reuters μίλησε με άλλα επτά άτομα που αφηγούνται παρόμοια σχέδια να εγκαταλείψουν την Τουρκία και αναφέρουν φίλους ΛΟΑΤΚΙ που το έχουν ήδη κάνει.

Υπερασπιστές των δικαιωμάτων τονίζουν ότι το μίσος κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Τουρκίας έχει αυξηθεί μετά το 2015, τη χρονιά που απαγορεύτηκε η παρέλαση υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης λόγω των «ανησυχιών για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη», όπως τις χαρακτήρισαν οι αρχές.

Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ η τέλεια χώρα για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, αλλά πλέον οι άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια.

«Ηθικές αξίες»

Μέλη της κοινότητας και ακτιβιστές με τους οποίους μίλησε το Reuters δήλωσαν ότι οι διακρίσεις δεν ήταν ποτέ τόσο έντονες και ανοιχτές.

Στις 7 Ιουνίου, η αστυνομία διέκοψε την προβολή της ταινίας «Pride», για την αλληλεγγύη μεταξύ ομοφυλόφιλων ακτιβιστών και απεργών ανθρακωρύχων στη Βρετανία της δεκαετίας του 1980, αποκλείοντας τον δρόμο της Κωνσταντινούπολης όπου το Ίδρυμα Επιστημονικής Αισθητικής Πολιτιστικής Έρευνας Τέχνης είχε καλέσει τον κόσμο να την παρακολουθήσει.

Ο Κ. Γιλμάζ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων, ετοιμαζόταν να κάνει εναρκτήριες δηλώσεις εκείνη την ημέρα όταν είπε ότι βρέθηκε παγιδευμένος μέσα στο κτίριο. Οι αστυνομικοί απείλησαν να συλλάβουν αυτόν και άλλους τρεις όταν θέλησαν να βγουν.

Έξω από το κτήριο συνελήφθησαν οκτώ άτομα, δήλωσε ο Γιλμάζ.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η προβολή ήταν ενάντια στις «εθνικές και ηθικές αξίες» και θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για τη δημόσια ειρήνη.

Ο Μάθιου Βάρχους, ο Βρετανός σκηνοθέτης του «Pride», δήλωσε ότι αισθάνεται αλληλεγγύη με την LGBT κοινότητα της Τουρκίας.

Η ταινία, δήλωσε στο Reuters, «είναι ύμνος στο θάρρος, τη συμπόνια και την ανεκτικότητα. Το μήνυμά μου προς όσους αντιτίθενται στην προβολή της είναι απλά 'Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί κανείς εκτός από τον ίδιο τον φόβο'».

Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων ανέφεραν ότι η ρητορική της εκστρατείας ισοδυναμεί με ρητορική μίσους και ανησυχούν για πιθανές νομικές αλλαγές που θα μπορούσαν να ποινικοποιήσουν τον ακτιβισμό των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς και για περισσότερη σωματική βία κατά της κοινότητας - παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αναθεώρησης της νομοθεσίας μετά τη νίκη του Ερντογάν.

Πέρυσι, οι αρχές εμπόδισαν εκατοντάδες ανθρώπους να συγκεντρωθούν για το Istanbul Pride και συνέλαβαν δεκάδες.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ δήλωσε στο Twitter αυτό τον μήνα ότι δεν θα επιτρέπεται οποιαδήποτε δραστηριότητα που απειλεί την παραδοσιακή οικογενειακή δομή.

Πικνίκ που διοργάνωσε η UniKuir, ομάδα ΛΟΑΤΚΙ που αντιτίθεται στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στα πανεπιστήμια, απαγορεύτηκε και δύο φοιτητές συνελήφθησαν αυτό τον μήνα στη Σμύρνη.

Το Κόμμα Νέας Ευημερίας, μικρό ισλαμιστικό κόμμα που υποστήριξε τον Ερντογάν στις εκλογές, στοχοποίησε την εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο επικεφαλής της νεολαίας του, δήλωσε δε ότι θα σταθεί ενάντια σε όλες τις «αποκλίνουσες δομές» και «δεν θα επιτρέψει ποτέ αυτή την ανηθικότητα».

Ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ «τρομοκρατικές ομάδες» και επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότησή τους.

Οποιοσδήποτε περιορισμός οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ αποτελεί «πραγματική απειλή» για την κοινωνία των πολιτών της Τουρκίας, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο Γιλμάζ, συνήγορος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, δήλωσε ότι δεν είχαν ποτέ στοχοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο στο παρελθόν. «Είμαστε φοβισμένοι, αλλά δεν θα αποσυρθούμε από τους δρόμους», ανέφερε.