Συνάντηση Μπλίνκεν - Ερντογάν κεκλεισμένων των θυρών
AP/ Burhan Ozbilici
AP/ Burhan Ozbilici

Συνάντηση Μπλίνκεν - Ερντογάν κεκλεισμένων των θυρών

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, πραγματοποίησαν ο υπουργός Εξωτερικών την ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θεσμικά δεν δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου, ούτε υπήρξαν δηλώσεις στον Τύπο.

Το στίγμα των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, έδωσε η κοινή συνέντευξη τύπου του κ. Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τσαβούσογλου: Θέλουμε τη στήριξη του Κογκρέσου για τα F-16

Η Τουρκία αναμένει τη στήριξη από το Κογκρέσο για να προωθήσει την προγραμματισμένη συμφωνία 20 δισ. δολαρίων για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του τη Δευτέρα.

Ο Τσαβούσογλου είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι συζήτησε το θέμα των F-16 με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και είπε ότι η Τουρκία θα ήθελε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να στείλει την επίσημη ειδοποίηση για τα F-16 στο Κογκρέσο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει την Τουρκία για «όσο χρειαστεί» μετά τους σεισμούς που έπληξαν τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η «ξεκάθαρη» φωνή της Τουρκίας για την υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν σημαντική

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά είναι μια εταιρική σχέση που έχει αντισταθεί στις προκλήσεις», είπε ο Μπλίνκεν.

Επίσης, ο Μπλίνκεν τόνισε πως στην Ουάσιγκτον εκτιμούν το ότι η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων της με την Ελλάδα και την Αρμενία.

Πιο αναλυτικά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου είπαν:

«Ο αξιότιμος συνάδελφός μου, ο φίλος μου Άντονι, τηλεφώνησε δύο φορές πριν από την επίσκεψή του, εκφράζοντας κάθε φορά την αλληλεγγύη τους και ρωτώντας εάν η Τουρκία χρειαζόταν κάτι επιπλέον της βοήθειας που μετέφερε. Τους ευχαριστώ πολύ» είπε και ανέφερε ότι ιδρύματα και οργανισμοί από τις ΗΠΑ συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους βοήθειας στην περιοχή του σεισμού.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την αμερικανική κυβέρνηση όσο και τον αμερικανικό λαό για άλλη μια φορά για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για την επίδραση της αλληλεγγύης που επιδείχθηκε μετά τους σεισμούς στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, ο υπουργός Τσαβούσογλου είπε ότι «η αλληλεγγύη που επιδεικνύεται σε δύσκολες στιγμές έχει πάντα θετική επίδραση στις σχέσεις και συμβάλλει σε αυτήν. Τα θέματα στα οποία διαφωνούμε με τις ΗΠΑ είναι ήδη ξεκάθαρα, αλλά η επιθυμία μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας εστιάζοντας στη θετική ατζέντα».

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε είδους βοήθεια και ότι έχουν στείλει πολλές ομάδες στην περιοχή.

Οι διαπραγματεύσεις για τα F-16 με τις ΗΠΑ

«Αναμένουμε να αρθούν οι κυρώσεις το συντομότερο δυνατό», είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει το αίτημα για τα F-16 και υπογράμμισε ότι η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

«Θέλουμε μια επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό», και πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναμένει από το Κογκρέσο να αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο.

Ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι δεν θα ήταν δίκαιη ή σωστή προσέγγιση να συσχετισθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με τα f-16.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο Μπλίνκεν είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την Τουρκία στο θέμα των F-16. Ο Αμερικανός υπουργός είπε, «Δεν μπορώ να σας δώσω ένα χρονοδιάγραμμα για το F-16. Είμαι σε επαφή με το Κογκρέσο».

Aπό την πλευρά του, ο Μπλίνκεν είπε πως η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται σε διμερείς και περιφερειακές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο εδώ και πολύ καιρό. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη των Σκανδιναβών στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν γρηγορότερα... Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι διμερές ζήτημα», σημείωσε.

Ο Τσαβούσογλου, μαζί με τον Μπλίνκεν, είπε ότι όλα τα μέρη στη συμμαχία πρέπει να πείσουν τη Σουηδία να λάβει περισσότερα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Άγκυρας και να κερδίσει την υποστήριξή της.

Διαβάστε Περισσότερα