Τουρκία: Η κυβέρνηση Ερντογάν αναζητά τρόπους για να περιορίσει την επιρροή του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Shutterstock
Shutterstock

Τουρκία: Η κυβέρνηση Ερντογάν αναζητά τρόπους για να περιορίσει την επιρροή του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Η κυβέρνηση Ερντογάν αναζητά τρόπους για να περιορίσει την επιρροή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, με αφορμή τις αποφάσεις του για την απελευθέρωση ενός φυλακισμένου βουλευτή της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο και δύο κυβερνητικούς βουλευτές.

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε τον Οκτώβριο ότι η συνεχιζόμενη φυλάκιση του Τζαν Αταλάι παραβίαζε το δικαίωμά του να κατέχει αξιώματα, αφού εξελέγη στο κοινοβούλιο από το κελί της φυλακής του στις γενικές εκλογές του Μαΐου.

Ο Αταλάι καταδικάστηκε το 2022 σε 18 χρόνια φυλάκισης για την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν με τη διοργάνωση εθνικών διαδηλώσεων το 2013. Ο 46χρονος δικηγόρος αρνείται τις κατηγορίες.

Προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο χρησιμοποιώντας «ατομική αίτηση» - έναν μηχανισμό που δημιουργήθηκε με συνταγματική τροποποίηση του 2010 και επιτρέπει στους πολίτες να προσφεύγουν απευθείας στο ανώτατο δικαστήριο για θέματα δικαιωμάτων.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να τον αφήσει ελεύθερο προκάλεσε δικαστική κρίση στις 8 Νοεμβρίου, όταν το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας - το Ακυρωτικό Δικαστήριο - δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει την απόφαση και κατέθεσε ποινική μήνυση κατά των δικαστών που την έλαβαν.

Το εφετείο κατηγόρησε το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι υπερέβη τη δικαιοδοσία του ενεργώντας ως «υπερεφεσιακό όργανο».

Ο Mεχμέτ Ουτζούμ, επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν και αναπληρωτής πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Νομικής Πολιτικής, υπερασπίστηκε τον Νοέμβριο την κίνηση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X και κατηγόρησε το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι λαμβάνει «αντισυνταγματικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο και δύο κυβερνητικούς βουλευτές, ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του είναι ανήσυχοι για την επιρροή που ασκεί το δικαστήριο, ιδίως μέσω της ευρείας χρήσης «ατομικών αιτήσεων».