Τουρκία: Η απόφαση του ΣτΕ παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης

Τουρκία: Η απόφαση του ΣτΕ παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης

Διεθνή διάσταση επιχειρεί να δώσει η Τουρκία στη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ να χορηγήσει άσυλο στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό. Με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ιμπραχίμ Καλίν, σημείωσε η απόφαση αντιβαίνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και συνιστά παραβίαση των προβλέψεων της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 για την προστασία των προσφύγων.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Ελλάδας χορηγώντας άσυλο σε έναν πραξικοπηματία παραβίασε τις διεθνείς συνθήκες και ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για πραξικοπηματίες και τρομοκράτες. Η σκανδαλώδης αυτή απόφαση θα πρέπει να απορριφθεί και να καταδικαστεί από όλες τις πλευρές περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ιμπραημ Καλίν, εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας.

Από τη μεριά του με επίσημη ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει τα εξής:

«Το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας υπέγραψε μια άλλη σκανδαλώδη απόφαση, απορρίπτοντας την αντίρρηση της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαγιάντσι, έναν από τους ενόχους της απόπειρας πραξικοπηματικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η απόφαση αυτή όχι μόνο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά συνιστά παραβίαση και της Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων.

Απορρίπτοντας την έκδοση των πραξικοπηματιών προδοτών, η Ελλάδα προετοίμασε το έδαφος για τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους.

Οι ελληνικές αρχές δεν πρέπει να επιτρέψουν άλλο στη χώρα τους να παράσχουν ένα ασφαλές καταφύγιο στους πραξικοπηματίες, να χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία τη δικαστική τους κρίση, παραβιάζοντας ακόμη και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, με τη λήψη παράνομων αποφάσεων».

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας στη χθεσινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, εξέφρασε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ.

Ειδικότερα, σε αναρτήσεις που έκανε στο λογαριασμό του στο twitter, ο κ. Τσελίκ κάνει λόγο για «ακόμα μία απόφαση-σκάνδαλο από την ελληνική δικαιοσύνη, προκειμένου να προστατεύσει πραξικοπηματίες».