Τουρκία: Εργάτες παγιδεύτηκαν μετά την κατολίσθηση σε χρυσωρυχείο (vid)

Τουρκία: Εργάτες παγιδεύτηκαν μετά την κατολίσθηση σε χρυσωρυχείο (vid)

Τουλάχιστον εννέα εργάτες έχουν παγιδευτεί μετά από κατολίσθηση σε ένα ορυχείο χρυσού στην ανατολική Τουρκία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα, η κατολίσθηση στο ορυχείο Copler συνέβη στις 2:30 μ.μ. κοντά στην πόλη Ilic στην ορεινή επαρχία Erzincan της Τουρκίας. Πλάνα που φαίνεται να τραβήχτηκαν από έναν εργαζόμενο που βρισκόταν κοντά έδειχναν ένα τεράστιο κύμα χώματος να ορμά σε μια ρεματιά, καταπνίγοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya δήλωσε ότι εννέα εργάτες δεν έχουν επικοινωνήσει από τότε που σημειώθηκε η κατολίσθηση.

«Πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από το έδαφος», είπε, προσθέτοντας ότι 400 άτομα του προσωπικού έρευνας και διάσωσης βρίσκονται στο σημείο. Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης AFAD δήλωσε ότι έχει μεταφερθεί προσωπικό από τις γύρω επαρχίες.

Ο δήμαρχος Erzincan Bekir Aksun, από την πλευρά του, δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα Haberturk ότι μεταξύ 10 και 12 εργαζόμενοι αγνοούνται.

Η εταιρεία Anagold Mining διαχειρίζεται το ορυχείο Copler από το 2009. Η Yerlikaya δήλωσε ότι 667 άτομα απασχολούνταν στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι «η σημαντικότερη προτεραιότητά σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία είναι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και των εργολάβων μας».

«Πρόκειται για μια οδυνηρή κατάσταση. Αμέσως μετά το περιστατικό, επικοινωνήσαμε αμέσως με τους υπαλλήλους μας στην περιοχή, θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ενημερώσαμε τους αρμόδιους δημόσιους φορείς και οργανισμούς», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Yilmaz Tunc δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την καταστροφή και πρόσθεσε: «Εύχομαι στους πολίτες μας από το Erzincan να αναρρώσουν σύντομα και ελπίζω ότι οι αδελφοί μας ανθρακωρύχοι που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια θα διασωθούν με ασφάλεια».

Ο γεωλόγος Suleyman Pampal δήλωσε στο Haberturk ότι το χώμα που σχημάτισε την κατολίσθηση είχε υποστεί επεξεργασία για χρυσό και μπορεί να περιέχει επικίνδυνες ουσίες όπως κυάνιο που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία.

Προειδοποίησε επίσης για περιβαλλοντική απειλή για τον κοντινό ποταμό Ευφράτη. «Η ανάμιξη με τον Ευφράτη σημαίνει το τέλος κάθε ζωής. Πρέπει να αποτραπεί επειγόντως να φτάσει στον Ευφράτη», δήλωσε ο Pampal.