Τουρκία: Δημοσκοπική κατάρρευση του Ερντογάν - Πρώτο κόμμα η αντιπολίτευση (CHP)

Τουρκία: Δημοσκοπική κατάρρευση του Ερντογάν - Πρώτο κόμμα η αντιπολίτευση (CHP)

Ισχυρό πλήγμα στη δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, καταγράφει νέα δημοσκοπική έρευνα της Avrasya, καθώς για πρώτη φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου, έναντι του κυβερνώντος κόμματος, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίζεται τέταρτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους για την προεδρία της χώρας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο του Νοεμβρίου σε δείγμα 1.260 ατόμων, από 26 επαρχίες της χώρας και την οποία δημοσιεύει η Cumhuriyet, προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν μπορεί να δώσει τέλος στην οικονομική κρίση και τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών (64.3%).

Μεγάλο είναι και το ποσοστό των ερωτηθέντων που εκτιμούν ότι αν οι προεδρικές εκλογές γίνονταν αυτή την Κυριακή, δεν θα τις κέρδιζε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ποσοστό 51,3%, με το 32% να δηλώνει ότι θα τις κέρδιζε, ενώ το ποσοστό που δεν θα τον ψήφιζε για την προεδρία να αυξάνεται στο 52.1% με το 30,5% να απαντάει θετικά ότι θα τον ψήφιζε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 62,3% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βιώνουν μια σοβαρή οικονομική κρίση, αυξημένο κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το 64,3%, ζητά πρόωρες εκλογές. Επίσης το 64% δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν μπορεί να δώσει τέλος στην οικονομική κρίση και το 77,1% του χρεώνει την ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας. 

Στην ερώτηση, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ποιο από τα κόμματα θα ψηφίζατε, την πρωτιά και μάλιστα χωρίς την κατανομή των αναποφάσιστων έχει CHP με 25,6%  και ακολουθεί το κυβερνών ΑKP με 24,2%. Μετά την κατανομή των αναποφάσιστων, το CHP έχει 30.1% και το AKP 28,4. 

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία καλύτερα από τον Ερντογάν το  65.1% αναφέρει τον Αλί Μπαμπατζάν, 63,5% τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το 62.7% την Μεράλ Ακσενέρ και το 58,9% τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Επίσης στην ερώτηση «τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στην οικονομία εάν το ΑΚΡ και ο Ερντογάν χάσουν στις εκλογές και αντ’ αυτού εκλεγεί κόμμα και πρόεδρος της αντιπολίτευσης», το 54% λέει ότι θα βελτιωθεί, το 26,8% ότι θα χειροτερεύσει και το 12,1% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση δεν θα αλλάξει. Δεν ξέρω απαντάει το 7.1%