Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συζήτησαν την Παρασκευή (04/07) για τα όπλα αεράμυνας και την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios.
Ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Αντρέι Γερμάκ, δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε μια «σημαντική συνομιλία μεταξύ των προέδρων».
Την Τρίτη, απροσδόκητα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διέκοψε την αποστολή ορισμένων όπλων στο Κίεβο, επισήμως εξαιτίας της «ανησυχίας» για την «μείωση» των αμερικανικών αποθεμάτων. Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ αιφνιδίασε το Κίεβο και έχει προκαλέσει σύγχυση σχετικά με τις απόψεις του Τραμπ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι -Τραμπ ήρθε μια μέρα αφότου ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μια απογοητευτική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ότι δεν σημειώθηκε «καμιά πρόοδος» σε ό,τι αφορά στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του χθες Πέμπτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Όχι, δεν έκανα καμιά πρόοδο» στη συνδιάλεξη, είπε ο Τραμπ στον Τύπο, επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι «ευτυχής» για το γεγονός πως ο πόλεμος, με διάρκεια σχεδόν 3,5 ετών - που υποσχόταν προεκλογικά ότι θα τερμάτιζε σε «24 ώρες» - συνεχίζεται.
Διευκρίνισε πως συζήτησε επίσης με τον Ρώσο πρόεδρο για το Ιράν.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν είναι δυνατό» σε αυτό το στάδιο να «επιτύχει» τους στόχους του στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα, συνεχίζοντας έτσι την μεγάλης κλίμακας επίθεσή του.
Ώρες μετά τη συνομιλία του Τραμπ με τον Πούτιν την Πέμπτη, η Ρωσία σφυροκόπησε το Κίεβο με τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του πολέμου στην πρωτεύουσα.
Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση «σκόπιμα μαζική και κυνική».
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επιπλέον ότι συζήτησε το θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας στην συνομιλία που είχε σήμερα, Παρασκευή με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και συμφώνησαν να συνεργασθούν για την ενίσχυση της ικανότητας του Κιέβου «να υπερασπισθεί τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συζήτησε το ζήτημα της από κοινού αμυντικής παραγωγής όπως και τις από κοινού αγορές και επενδύσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Η απόφαση της Ουάσινγκτον να σταματήσει ορισμένες αποστολές όπλων προς την Ουκρανία προκάλεσε προειδοποιήσεις από το Κίεβο ότι η κίνηση αυτή θα αποδυνάμωνε την ικανότητά του να αμύνεται έναντι των εντεινόμενων αεροπορικών επιδρομών και των προελάσεων στο πεδίο της μάχης. Η Γερμανία δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά συστημάτων αεράμυνας Patriot για να γεφυρώσει το χάσμα.
Ο Τραμπ συνομίλησε με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς την Πέμπτη, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αεράμυνάς της, καθώς και εμπορικά ζητήματα, ανέφερε το Spiegel την Παρασκευή.
«Δεν κάνουμε πίσω στην Ουκρανία», το μήνυμα του Ρώσου προέδρου
Από την άλλη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος διαμήνυσε στον Τραμπ ότι η Μόσχα δεν θα κάνει πίσω από τους στόχους της στην Ουκρανία, αλλά ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση της σύγκρουσης με διαπραγματεύσεις.
Σε μια ευρεία συνομιλία, ο Τραμπ έθεσε το ζήτημα της επιβολής ενός γρήγορου τερματισμού του πολέμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο βοηθός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά ότι η Μόσχα παραμένει επικεντρωμένη στην εξάλειψη των «βαθύτερων αιτιών», όπως τις αποκαλεί, της σύγκρουσης, η οποία έχει διανύσει αισίως τον τέταρτο χρόνο της.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ουσάκοφ, οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Πούτιν να τονίζει τη σημασία τις επίλυσης του ουκρανικού με διπλωματικά μέσα.
Παράλληλα, δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο προέδρων, θα συνεχίσουν όμως τις τηλεφωνικές επαφές.
Κατά το Κρεμλίνο, οι δύο πρόεδροι δεν μίλησαν για τη διακοπή παραδόσεων ορισμένων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.
Τέλος, ο πρόεδρος Πούτιν συνεχάρη τον Τραμπ για την αυριανή εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου και επισήμανε την συνεισφορά της Ρωσίας στον σχηματισμό του αμερικανικού κράτους.