Τι φοβάται το Πεκίνο και ρίχνει δάνεια δισ. δολαρίων στην οικονομία

Τι φοβάται το Πεκίνο και ρίχνει δάνεια δισ. δολαρίων στην οικονομία

Η σημαντική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας μετά από τις διαδοχικές καραντίνες στη Σανγκάη και σε άλλα αστικά κέντρα έχει θορυβήσει το καθεστώς. Τα δάνεια που έχει προωθήσει το Πεκίνο ανήλθαν στο 1.3 τρισεκατομμύρια γουάν τον περασμένο Μάιο, δείχνοντας τη σαφή τάση να στηριχθεί η ανάπτυξη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι ανησυχητικές, τόσο για την Κίνα όσο και παγκόσμια.

Η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων από το Πεκίνο είχε εγείρει πολλές αντιδράσεις διεθνώς, καθώς ουσιαστικά τρέναρε την οικονομική δραστηριότητα για να επιβεβαιώσει την επιτυχία αναχαίτησης της πανδημίας. Ωστόσο, ήταν σαφές πως για το κομμουνιστικό καθεστώς μέτραγε περισσότερο η αίσθηση πως προτάσσει την προστασία της ανθρώπινης ζωής πέρα από κάθε τι άλλο.

Ωστόσο, το καθεστώς έχει προβεί σε μεγάλες προσπάθειες για τη στήριξης της οικονομίας, μετά από το μεγάλο πλήγμα της καραντίνας πολλών εβδομάδων στο παράκτιο εμπορικό κέντρο της Σανγκάης. Τα δάνεια που έχουν εκδοθεί από τις κινεζικές τράπεζες είναι διπλάσια από τον προηγούμενο μήνα, δείχνοντας τη διάθεση να παρθούν μέτρα για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος από την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων.

Ενώ το πρώτο τρίμηνο η κινεζική οικονομία είχε δείξει μία δυναμική, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση βίωναν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, η απόδοση στο δεύτερο τρίμηνο τρόμαξε τους ιθύνοντες. Ακόμα κι αν ο πληθωρισμός του περασμένου μήνα είναι μόλις στο 2,1% - πολύ μικρό σε σχέση με τα νούμερα στη Δύση- είναι το μεγαλύτερο νούμερο στο τελευταίο εξάμηνο. Σίγουρα το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Σι Τζινπινγκ για το μεγάλο συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος που πλησιάζει και θα επιβεβαιώσει την τρίτη συνεχή θητεία του είναι μία αναστάτωση με μεγάλη αύξηση τιμών.

Το στοίχημα των εξαγωγών είναι αυτό που ποντάρει το Πεκίνο για να συνεχίσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η μικρή πτώση που καταγράφει το πετρέλαιο, λόγω της μείωσης της ζήτησης για καύσιμα, δεν φαίνεται να διαρκέσει για πολύ. Όμως η εξάρτηση παγκοσμίως από τα κινεζικά προϊόντα έχει αυξηθεί σημαντικά μετά από την πανδημία και αυτό είναι κάτι που αποτελεί στοχευμένη προσπάθεια από το σύνολο του κινεζικού καθεστώτος.

Η μεγάλη αύξηση των κινεζικών εξαγωγών τον Μάιο είναι χαρακτηριστική της ευόδωσης των ενεργειών του Πεκίνου. Οι εξαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν 16,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις στη χώρα. Όπως γίνεται κατανοητό, το ήδη αρνητικό πλεόνασμα με τις υπόλοιπες χώρες και ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνεται ακόμα δυσμενέστερο για τη Δύση.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι τονίζουν ιδιαίτερα αυτή την εξέλιξη, ως αποτέλεσμα της επιτυχίας του Πεκίνου να χαλιναγωγήσει το ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα. Πλέον η επαναφορά στην κανονικότητα, ιδιαίτερα στο βιομηχανικό κέντρο και λιμάνι της Σανγκάης και η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ωστόσο, η πιθανότητα να εμφανιστούν δείγματα έξαρσης της πανδημίας σημαίνει πως οι κίνδυνοι ελλοχεύουν να τεθούν σε εφαρμογή τα αντανακλαστικά του κινεζικού καθεστώτος που έχει αναγάγει τα μηδενικά κρούσματα ως βασικό στόχο του.