Θρίλερ με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Σύνοδος Κορυφής

Θρίλερ με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Συνεχίζονται οι δραματικές διαπραγματεύσεις για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο τίθεται επί τάπητος στη διήμερη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Κατά την πρώτη μέρα της συνόδου, σήμερα Δευτέρα, η Ουγγαρία, φάνηκε ότι εξακολουθεί να αντιστέκεται στο εμπάργκο.

Και παρόλο που διαφαίνεται συμφωνία επί της αρχής, στον αέρα παραμένουν λεπτομέρειες απαραίτητες για την εφαρμογή του. Χαμηλές προσδοκίες εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενη.

Η Ουγγαρία, σημαντικός χρήστης του ρωσικού πετρελαίου και της οποίας ο ηγέτης Βίκτορ Όρμπαν είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, το Σαββατοκύριακο αποδέχτηκε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο που εισάγεται στην ΕΕ με δεξαμενόπλοια. 

Κάτι που θα επέτρεπε στους εισαγωγείς σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία να συνεχίσουν να λαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγού. Ωστόσο, οι συνομιλίες διακόπηκαν λόγω αιτήματος της Ουγγαρίας το σχέδιο να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

Κομισιόν: Δεν έχουμε συμφωνία

Κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των 27, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία.

Οι προσδοκίες μου είναι χαμηλές ότι θα βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Αλλά είμαι σίγουρη ότι στη συνέχεια θα υπάρξει πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας», πρόσθεσε.

Όρμπαν: Δεν υπάρχει ακόμα συμβιβασμός

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία περιλαμβάνει απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών πετρελαίου θα ήταν καλή λύση, αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμβιβασμός στο ζήτημα, επανέλαβε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Όρμπαν δήλωσε, προσερχόμενος στη σύνοδο, ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις για διασφάλιση αγορών πετρελαίου δια θαλάσσης, αν οι ρωσικές αποστολές πετρελαίου έπαυαν να φτάνουν στη χώρα μέσω του αγωγού Druzhba.

«Το πρόβλημα για εμάς, και για αυτό πρέπει να παλέψουμε σήμερα, είναι το τι θα συμβεί αν το ρωσικό πετρέλαιο που φτάνει με αγωγό...πάψει να έρχεται. Τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα για αγορές δια θαλάσσης», ανέφερε ο Όρμπαν. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», εξήγησε.

Ζελένσκι: Οι κυρώσεις είναι το μόνο που καταλαβαίνει ο Πούτιν

Ο Β. Ζελένσκι κάλεσε από την πλευρά του τους Ευρωπαίους να παραμείνουν ενωμένοι, καθώς και να προχωρήσουν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν, κατά την τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες, διάρκειας δέκα λεπτών.

Όπως σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, μεταξύ του πέμπτου και του έκτου πακέτου κυρώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους πολλά παιδιά, ενώ υπογράμμισε ότι ο δρόμος των κυρώσεων είναι ο μοναδικός που καταλαβαίνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πρέπει να το κάνουμε»

Περίπου το 36% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ προέρχονται από τη Ρωσία, χώρα με κυρίαρχο ρόλο στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, καθώς αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, καθώς και σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου.

Οι προτεινόμενες κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου αποτελούν μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας από τότε που η χώρα εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 100 ημέρες.

Οι πέντε προηγούμενοι γύροι κυρώσεων περιελάμβαναν μεταξύ άλλων περιορισμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, εξαίρεση ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το SWIFT και απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα και άλλων εμπορευμάτων.

Οι συνομιλίες για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα, αν και δεν έχει σημειωθεί απτή πρόοδος από τότε που η φον ντερ Λάιεν κάλεσε τα κράτη μέλη να επιβάλλουν την απαγόρευση.

«Σήμερα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο. Και ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν θα είναι εύκολο, γιατί ορισμένα κράτη μέλη εξαρτώνται έντονα, αλλά πρέπει να το κάνουμε», είχε αναφέρει η φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Μαΐου.