Θα καταπνίξουν την εξέγερση οι απαγχονισμοί στο Ιράν;
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Θα καταπνίξουν την εξέγερση οι απαγχονισμοί στο Ιράν;

Οι εσωτερικές αντιθέσεις και η ασφυκτική κοινωνική πίεση στο ιρανικό καθεστώς φαίνεται να απεικονίζονται στις εκτελέσεις κρατουμένων, που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ημέρες. Η νέα στρατηγική της Τεχεράνης απέναντι στις αντιδράσεις που αντιμετωπίζει μετά την εξέγερση της μαντίλας στοχεύει στην επικράτηση του φόβου στους αντιπάλους της αλλά και σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Ο Μάζαντ Ρέζα Ράχναβαρντ απαγχονίστηκε δημόσια, σηματοδοτώντας τη δεύτερη εκτέλεση στο Ιράν μέσα σε λίγες ημέρες, που σχετίζεται με τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για τη συμμετοχή τους στις αντιδράσεις για τον τραγικό θάνατο της νεαρής Κούρδισσας Τζίνα Αμινί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι απαγχονισμοί δεν έχουν σταματήσει να συμβαίνουν αυτό τον καιρό στη χώρα. Οι καταγγελίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Iran Human Rights αναφέρουν πως οι εκτελέσεις ανθρώπων στο Ιράν ξεπέρασαν τους 500 την προηγούμενη χρονιά, σε μία ραγδαία αύξηση στη χώρα. Το νέο στοιχείο ωστόσο είναι δημοσιοποίηση των απαγχονισμών ως προειδοποίηση προς κάθε άνθρωπο στη χώρα για τις προθέσεις του καθεστώτος.

Η Τεχεράνη φαίνεται να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις διεθνείς συγκυρίες προς όφελος της. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει διευκολύνει τις ιρανικές προσπάθειες να έρθουν πιο κοντά στο Κρεμλίνο. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν αναφορές ότι οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο της κοινής παραγωγής των διαβόητων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που έχουν κάνει την εμφάνιση τους στις πόλεις της Ουκρανίας, στο πλευρό της Ρωσίας.

Το Ιράν από τη δική του μεριά δείχνει να διατηρεί τη σκληρή προσέγγιση, σχετικό με το θέμα που αναδεικνύεται στη διεθνή κοινότητα, επιβάλλοντας αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης. Τα αντίμετρα σε Βρετανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και σε Γερμανούς πολιτικούς επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα σε όλο το φάσμα της Δύσης, την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες, για την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Υπάρχουν πολλές φωνές που καλούν τις Βρυξέλλες να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στο Ιράν για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήδη ο Καναδάς έχει βρεθεί στο στόχαστρο, για τις ανεπαρκείς κυρώσεις που έχει αποφασίσει απέναντι στο Ιράν, παρά το φιλελεύθερο προφίλ της κυβέρνησης του. Προς το παρόν, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών αποφάσισε τη στοχευμένη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών προς την ΕΕ για άτομα που συνδέονται με το καθεστώς.

Η στυγνή αντιμετώπιση των διαδηλωτών δεν συνεπάγεται πως το καθεστώς έχει μία ομοιόμορφη θεώρηση των πραγμάτων πάντως. Οι τάσεις στο εσωτερικό του κυμαίνονται από την ήπια αντιμετώπιση των διαμαρτυριών, ώστε να μετριαστούν σταδιακά μέχρι τη σκληρή απάντηση και την καταστολή, η οποία έχει κυριαρχήσει. Το ζήτημα βέβαια είναι για πόσο καιρό το θεοκρατικό σκληροπυρηνικό καθεστώς θα παραμένει αραγές.