Θα επηρεάσει η εσωτερική αναταραχή στη Γαλλία την επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα;
AP
AP

Θα επηρεάσει η εσωτερική αναταραχή στη Γαλλία την επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα;

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα για μια σπάνια επίσκεψη στην ανερχόμενη υπερδύναμη ενώ στο εσωτερικό της χώρας του μαίνεται ο πόλεμος για τις συντάξεις και το νερό. 

Ο Γάλλος ηγέτης, του οποίου η απόφαση να περάσει από το κοινοβούλιο την πολύ αμφισβητούμενη νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό νωρίτερα αυτό το μήνα προκάλεσε συγκρούσεις και βία σε γαλλικές πόλεις, προσπαθεί να κρατήσει στις ράγες το φιλόδοξο διπλωματικό του πρόγραμμα.

Ωστόσο, οι χαοτικές σκηνές με τους καμένους σωρούς σκουπιδιών στο Παρίσι, οι οποίες μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, ανάγκασαν ήδη τον Μακρόν να ακυρώσει μια κρατική επίσκεψη του βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου, μια αμηχανία που δεν πέρασε απαρατήρητη στους διπλωματικούς κύκλους.

"Είναι πολύ σημαντικό πράγμα να φιλοξενείς την πρώτη επίσκεψη του βασιλιά της Αγγλίας στο εξωτερικό, δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Αν δεν μπορείς να το πετύχεις, είναι πρόβλημα", δήλωσε στο Reuters ο πρεσβευτής μιας ευρωπαϊκής χώρας.

"Είναι σαφές ότι τον αποδυναμώνει", δήλωσε άλλος διπλωμάτης της ΕΕ. "Είναι δύσκολο να μετρηθεί ο αντίκτυπος, αλλά υπάρχει".

Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες θα φέρουν τα συνδικάτα να οργανώνουν την 11η πανεθνική απεργία κατά τη διάρκεια της θητείας του Μακρόν στο Πεκίνο, έρχονται καθώς ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη.

Αυτό δεν έχει διαφύγει από τους Κινέζους παρατηρητές.

"Οι διαμαρτυρίες φέρνουν μεγάλο ρίσκο και η Γαλλία χρειάζεται μια διπλωματική ανάδειξη, ειδικά από τη στιγμή που θέλει να παίξει τον ρόλο του ηγέτη της Ευρώπης", δήλωσε ο Γουάνγκ Γιγούει, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας.

Ο Μακρόν θα πρέπει επίσης να έχει κατά νου την τακτική της Κίνας να παίζει το "διαίρει και βασίλευε", δήλωσε ένας μη δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος εκτίμησε ότι η Κίνα μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ταξίδι για να βάλει σφήνα στο δυτικό στρατόπεδο και να παρασύρει τη Γαλλία μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία

Από την πλευρά του, ο Μακρόν θέλει να στείλει μια σαφή προειδοποίηση στον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο Κρεμλίνο από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι η Ευρώπη δεν θα δεχτεί ότι η Κίνα θα παρέχει όπλα στη Ρωσία, η οποία έχει πλέον συμπληρώσει ένα χρόνο από την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Το μήνυμά μας θα είναι σαφές: Μπορεί να υπάρχει ο πειρασμός να έρθουμε πιο κοντά στη Ρωσία, αλλά μην περάσετε αυτή τη γραμμή», δήλωσε ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης.

Αναλυτές λένε ότι η απόφαση του Πούτιν να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για τη Γαλλία να πιέσει την Κίνα να πάρει αποστάσεις από τη Ρωσία σε αυτό το σημείο, καθώς το Πεκίνο έχει καταγγείλει εδώ και καιρό τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

«Η Γαλλία είναι πυρηνική δύναμη, έχει αυτό το χαρτί να παίξει», δήλωσε ο Αντουάν Μποντάζ της δεξαμενής σκέψης FRS με έδρα τη Γαλλία.

Ωστόσο, ένας διπλωμάτης με έδρα τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι πολλοί στην Ευρώπη αμφιβάλλουν αν θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο που είχε δηλώσει προηγουμένως, να ωθήσει την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Μόσχα για να τερματίσει τον πόλεμο. "Πολλοί στις Βρυξέλλες γουρλώνουν τα μάτια τους όταν το αναφέρεις αυτό", είπε.

Οι Γάλλοι διπλωμάτες υποβαθμίζουν τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας στην αξιοπιστία του Μακρόν στο εξωτερικό. Επισημαίνουν ότι ο Σι αντιμετώπισε τις δικές του διαμαρτυρίες στα τέλη του περασμένου έτους, σε μια σπάνια εκδήλωση πολιτικής ανυπακοής για τους περιορισμούς του COVID-19.

"Οι Κινέζοι θα παίξουν μια λεπτή ισορροπία. Χρειάζονται μια καλή σχέση με την Ευρώπη, οπότε δεν θα θελήσουν να παίξουν με τα εσωτερικά προβλήματα του Μακρόν", δήλωσε άλλος Γάλλος διπλωμάτης.

Εν μέσω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, οι οποίες χτύπησαν κόκκινο τον περασμένο μήνα, αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα κινεζικό αερόστατο που πετούσε πάνω από το έδαφός τους, η Ευρώπη προσπαθεί να χαράξει το δικό της δρόμο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα συνοδεύσει τον Μακρόν στο Πεκίνο, δήλωσε ότι το μπλοκ επιδιώκει να "απεμπλακεί" διπλωματικά και οικονομικά σε μια εποχή που η Κίνα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στις εταιρείες, χωρίς να "αποσυνδεθεί".

Οι αναλυτές λένε ότι η επιδείνωση της σχέσης της Κίνας με τις ΗΠΑ δίνει στην Ευρώπη λίγο περισσότερη επιρροή, με την τεράστια ενιαία αγορά της ΕΕ να γίνεται πιο κρίσιμη για την Κίνα.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τον Μακρόν, ο οποίος έχει πιέσει την Ευρώπη να ενισχύσει τη "στρατηγική της αυτονομία", αλλά ελπίζει επίσης ότι η Γαλλία και η υπόλοιπη ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από την επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας μετά από χρόνια πανδημίας.

"Ο Μακρόν μπορεί να δώσει το μήνυμα ότι η Ευρώπη θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα, αλλά ότι θα είναι δύσκολο αν η Κίνα συνεχίσει την πορεία που ακολουθεί σήμερα με τη Ρωσία", δήλωσε ο Νόα Μπάρκιν, αναλυτής της Rhodium Group.