Θα αντέξει η «αντι-Σαλβίνι» συμμαχία;

Θα αντέξει η «αντι-Σαλβίνι» συμμαχία;

Του Γιάννη Μαντζίκου

H συμφωνία του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης φέρνει ανακούφιση στους Ευρωπαίους εταίρους και στις αγορές, αφήνει όμως ερωτηματικά για το κατά πόσον θα μπορέσουν οι μέχρι πρότινος πολιτικοί αντίπαλοι να συνυπάρξουν στην εξουσία.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι δυο εταίροι ήρθαν εν τέλει σε συμφωνία η οποία φρενάρει το σχέδιο του αρχηγού της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ήταν κοινό μυστικό ότι μετά τις ευρωεκλογές όπου το κόμμα του εξασφάλισε 34%, επιθυμούσε να ανατρέψει με την πρώτη ευκαιρία την κυβέρνηση συνασπισμού με τα Πέντε Αστέρια. Σε πρώτη φάση οι σχεδιασμοί του Σαλβίνι έχουν γυρίσει «μπούμερανγκ», αφού όχι μόνο δεν προκηρύχθηκαν εκλογές, αλλά βλέπει -σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις- την δημοτικότητα του να πέφτει κατά 5%. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε εναντίον του οποίου έβαλε πολλές φορές ο αρχηγός της Λέγκας είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα αυτή τη στιγμή με 61%. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κόντε λαμβάνει ευρείας αποδοχής τόσο από τις Βρυξέλλες, τις ΗΠΑ, ακόμα και μερίδα βουλευτών του Μπερλουσκόνι! Η ήπια στάση του έχει μέχρι στιγμής σώσει την Ιταλία από αρκετούς «μπελάδες», όπως ανέφερε στο πρόσφατα αξιωματούχος στο περιθώριο της συνόδου των G7.

Τα δυο κυβερνητικά κόμματα φαίνεται ότι συμφωνούν σε αρκετά θέματα όπως το περιβάλλον, η Ευρώπη (γενικότερα) το κράτος πρόνοιας, οι συντάξεις, όμως διαφωνούν σε αρκετά άλλα. Για παράδειγμα ένα αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι το Κίνημα απαιτεί την περικοπή 345 βουλευτών και γερουσιαστών. Με τα τωρινά δεδομένα, το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό μόνο υπό το πλαίσιο μίας ευρύτερης συνταγματικής μεταρρύθμισης. Τα δύο κόμματα διαφωνούν και στο πρόσωπο του νέου επιτρόπου. Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο φαίνεται πως θέλει το κόμμα του να επιλέξει τον νέο επίτροπο, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα θέλει να πάρει τη θέση ο πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Επίσης αντιδράσεις υπάρχουν από βουλευτές και γερουσιαστές (και από τις δυο πλευρές) οι οποίοι είναι πιθανό να μην στηρίξουν την συνεργασία. Αρκετοί στα Πέντε Αστέρια θεωρούν ότι μπορούν ακόμη να εφαρμόσουν μέρος της «αντισυστημικής», όπως λένε, πολιτικής τους. Παρόλα αυτά η ψήφος εμπιστοσύνης θεωρείται δεδομένη και λόγω της θετικής στάσης της ιταλικής αριστεράς και των εκπροσώπων της γερμανόφωνης μειονότητας από το Νότιο Τιρόλο.

Τα παραπάνω όμως αναμένεται να φανούν στην πράξη τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται άλλωστε ότι όταν έγινε η κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα πριν περίπου έναν χρόνο, κανείς δεν προμήνυε τις τωρινές εξελίξεις. Μάλιστα αρκετοί προέβλεπαν μακροημέρευση τους, λόγω του κοινού συνεκτικού στοιχείου του λεγομένου «αντισυστημισμού». Παρά ταύτα, σε αυτή τη φάση η Ιταλία φαίνεται να γλίτωσε τα χειρότερα όπως έγραφε πρόσφατα το Politico που δεν είναι άλλο από τον Σαλβίνι «νικητή και τροπαιούχο».

Φωτογραφία: AP