Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Συνεχίζεται η συνεδρίαση, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα ενεργειακά

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Συνεχίζεται η συνεδρίαση, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα ενεργειακά

Συνεχίζεται η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχουν τεθεί στο επίκεντρο οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στον τομέα της ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το Politico, υπάρχουν πολλές ιδέες για έναν συμβιβασμό. Κάποιες χώρες ζητούν επιθετική παρέμβαση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια ή το φυσικό αέριο ή ακόμα και αλλαγή ολόκληρης της δομής της αγοράς ενέργειας. Οι χώρες της Μεσογείου έχουν πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, με μερική υποστήριξη από το Βέλγιο και την Πολωνία.

Κάποιες άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία φαίνεται ότι αντιτίθενται σε τόσο δραστικά μέτρα. Αντιθέτως, θέλουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υιοθετήσουν γρήγορα το νομοθετικό πακέτο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα (Fit for 55). Υποστηρίζουν ότι η αναμόρφωση της τρέχουσας αγοράς θα μπορούσε να απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του κειμένου συμπερασμάτων που λαμβάνει υπόψιν όλες τις διαφορετικές τροποποιήσεις.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση των μεγάλων Ευρωπαίων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να χτυπήσουν τη ρίζα του προβλήματος και να εξετάσουν πλαφόν στην τιμή χονδρικής του αερίου σε επίπεδο που θα προστατεύει πραγματικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

«Πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε όσους σπεκουλάρουν και έχουν κάνει περιουσίες», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε τη στήριξή του στην κοινή προμήθεια αερίου από την ΕΕ.