Συναγερμός για νέα μετάλλαξη κορονοιού από την Νότια Αφρική - Aνιχνεύθηκε και στην Ευρώπη

Συναγερμός για νέα μετάλλαξη κορονοιού από την Νότια Αφρική - Aνιχνεύθηκε και στην Ευρώπη

Ανησυχία πυροδοτεί η μετάλλαξη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού που εντόπισαν επιστήμονες στη Νότια Αφρική. Τα χαρακτηριστικά της είναι ότι σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα, ανθεκτικότητα και σοβαρή νόσηση. Είναι παρούσα σε έξι από τις συνολικά εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής, στη δημοκρατία του Κονγκό, τον Μαυρίκιο, τη Νέα Ζηλανδία, αλλά και την Ευρώπη. Εχει εντοπιστεί στην Πορτογαλία και στην Ελβετία.

Το στέλεχος C.1.2 εντοπίστηκε,  σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, για πρώτη φορά τον Μάιο του 2021 κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος Covid στη χώρα, σύμφωνα με ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων της χώρας (NICD) και την πλατφόρμα έρευνας καινοτομίας και αλληλουχίας KwaZulu-Natal.

Η νέα παραλλαγή προέρχεται από το στέλεχος C.1, μια από τις μορφές που κυριάρχησαν στο πρώτο κύμα μολύνσεων στη Νότια Αφρική και εντοπίστηκε τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με τη μελέτη, η C.1.2 έχει 41,8 μεταλλάξεις ετησίως. Η μεταδοτικότητά της είναι  περίπου 1,7 φορές ταχύτερη από τον τρέχοντα παγκόσμιο ρυθμό του ιού και 1,8 φορές ταχύτερη από την αρχική εκτίμηση της εξέλιξης του SARS-CoV-2.

Η νέα παραλλαγή απέχει πιο πολύ από τις μεταλλάξεις του αρχικού ιού, που ανιχνεύθηκε στην Ουχάν, από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή ανησυχίας (VOC) ή VOI που έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα παγκοσμίως.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης σταθερή αύξηση του αριθμού των γονιδιωμάτων C.1.2 στη Νότια Αφρική σε μηνιαία βάση, αυξανόμενη από 0,2 % τον Μάιο σε 1,6 % τον Ιούνιο και 2,0 % τον Ιούλιο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αύξηση αυτή είναι παρόμοια με τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στη μετάλλαξη Βήτα και Δέλτα στη Νότια Αφρική.

Από τις 20 Αυγούστου 2021, 80 ακολουθίες που ταιριάζουν με την παραλλαγή του C.1.2 έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης GISAID (Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Κοινή χρήση δεδομένων γρίπης των πτηνών).

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη «για τον προσδιορισμό της λειτουργικής επίδρασης αυτών των μεταλλάξεων ενώ πρέπει να διερευνηθεί εάν υπερέχει της μετάλλαξης Δέλτα».