Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για την ειρηνική επίλυση διαφορών
Shutterstock
Shutterstock

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για την ειρηνική επίλυση διαφορών

Ομόφωνα υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ψήφισμα που υπέβαλε το Πακιστάν που εκτελεί καθήκοντα προέδρου του Συμβουλίου για τον μήνα Ιούλιο με τίτλο: «Ενίσχυση των Μηχανισμών για την Ειρηνική Επίλυση Διαφορών». Η υιοθέτηση του Ψηφίσματος κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Πακιστάν και υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Ισάκ Νταρ, επιδιώκει την ενίσχυση των μηχανισμών ειρηνικής επίλυσης διαφορών, όπως προβλέπεται στο Κεφάλαιο VI του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και καλεί τα κράτη μέλη να αξιοποιούν ειρηνικά μέσα για την επίλυση των διαφορών τους.

Το Ψήφισμα καλεί επίσης τα κράτη μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την ειρηνική επίλυση διαφορών.

Ενθαρρύνονται, επίσης, τα κράτη μέλη και τα Ηνωμένα Έθνη να εξετάσουν τρόπους και μέσα για την αποτροπή της κλιμάκωσης διαφορών, περιλαμβανομένων –αλλά όχι περιοριζόμενων– στην έγκαιρη διπλωματική δράση, στη διαμεσολάβηση, στη δημιουργία εμπιστοσύνης και στη διευκόλυνση του διαλόγου σε διεθνές, περιφερειακό και υποπεριφερειακό επίπεδο.

Στο εν λόγω Ψήφισμα ζητείται, επίσης, η ενίσχυση των προσπαθειών όλων των περιφερειακών και υποπεριφερειακών οργανισμών για την ειρηνική επίλυση διαφορών και την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πακιστάν «ως ενεργό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιδιώκει να συμβάλει στην προώθηση και διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω της ειρηνικής επίλυσης διαφορών».

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι «η υιοθέτηση του Ψηφίσματος με πρωτοβουλία του Πακιστάν αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων αυτών τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης υψηλού επιπέδου που ακολούθησε της ψηφοφορίας τόνισε ότι η ειρηνική επίλυση των διαφορών συγκαταλέγεται στις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ.

Ο Αναπλ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Ιωάννης Σταματέκος, εξέφρασε την προσήλωση της Ελλάδας στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών, η οποία βασίζεται στην υπεροχή του Διεθνούς Δικαίου, όπως ορίζεται στο κεφάλαιο VI του Χάρτη του ΟΗΕ

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα ως αξιόπιστη δύναμη και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της, ήταν ανέκαθεν προσηλωμένη στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απαγόρευση της απειλής ή της χρήσης βίας

Επίσης, αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εργαστεί με αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο για την περαιτέρω προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, που αποτελούν διαχρονικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.