Στρατιωτικός νόμος στην Τουρκία για τα επόμενα τρία χρόνια

Στρατιωτικός νόμος στην Τουρκία για τα επόμενα τρία χρόνια

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας και προκειμένου ο βασικός αντίπαλός του να μην φανεί περισσότερο... δημοκρατικός από τον ίδιο, ο Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016. Όσοι τον πίστεψαν, έπεσαν για μια ακόμη φορά έξω, ενώ χθες διαπίστωσαν ότι ο σουλτάνος δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους κοροϊδεύει κατάμουτρα και να αθετεί τις υποσχέσεις του με την ίδια ευκολία με την οποία τις δίνει.

Πράγματι, ο Ερντογάν και η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκριναν, την περασμένη Δευτέρα στο κοινοβούλιο, το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, όμως, έφεραν προς ψήφιση μια νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, η οποία διατηρεί σε ισχύ τις βασικότερες διατάξεις του καθεστώτος που δήθεν καταργείται, επιβάλλοντας ουσιαστικά ένα άτυπο στρατιωτικό νόμο στην Τουρκία για την επόμενη τριετία -τουλάχιστον. 

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου «τρομονόμου», οι αρχές θα δύνανται να κρατούν ένα ύποπτο χωρίς να του απαγγέλλουν κατηγορίες επί 48 ώρες ή και μέχρι τέσσερις ημέρες στην περίπτωση που έχουν συλληφθεί ως εμπλεκόμενοι σε συλλογικά αδικήματα. Το διάστημα αυτό, μάλιστα, θα μπορεί να επεκτείνεται στις 12 ημέρες στις περιπτώσεις που οι αρχές ισχυριστούν πως αντιμετωπίζουν... δυσκολίες στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων -κάτι που είναι προφανές ότι θα συμβαίνει κατά κανόνα.

Επίσης, για τα επόμενα τρία χρόνια -τουλάχιστον- θα διατηρηθεί η δυνατότητα απόλυσης με συνοπτικές διαδικασίες μελών και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας, της στρατοχωροφυλακής, καθώς και εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, εφόσον κριθεί ότι ανήκουν ή έχουν σχέση με δίκτυα πάσης φύσης τρομοκρατών και αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι όσοι απολύονται θα αποκλείονται εφ'' όρου ζωής από το δημόσιο, ενώ θα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Προφανώς δε, αυτό εγγυάται ότι το πογκρόμ κατά των αντιπάλων του Ερντογάν και του ΑΚΡ θα συνεχιστεί.

Τέλος, οι αρχές διατηρούν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν ανά πάσα στιγμή στον χώρο των μίντια και των πανεπιστημίων, επιβάλλοντας λογοκρισία και περιορίζοντας δραστικά την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. 

Κατά τα άλλα, η Τουρκία είναι μια «ασφαλής χώρα -έστω κι αν ο ηγεμόνας της διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι «l''Etat c''est moi!». 

AP Photo/Emrah Gurel