Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ στέλνει επιπλέον 700 στρατιώτες στο Κόσοβο
AP
AP

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ στέλνει επιπλέον 700 στρατιώτες στο Κόσοβο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε Πρίστινα και Βελιγράδι να αποκλιμακώσουν την ένταση στο Κόσοβο. «Οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα στείλει επιπλέον 700 στρατιώτες στο Κόσοβο, καθώς και ότι ένα επιπλέον τάγμα θα τεθεί σε ετοιμότητα. Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα μετά τον τραυματισμό 30 στρατιωτών του ΝΑΤΟ και 52 διαδηλωτών σε συγκρούσεις.

«Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε 700 επιπλέον στρατιώτες από την επιχειρησιακή εφεδρική δύναμη για τα δυτικά Βαλκάνια και να θέσουμε ένα επιπλέον τάγμα εφεδρικών δυνάμεων σε υψηλή επιφυλακή, ώστε να μπορούν επίσης να αναπτυχθούν αν χρειαστεί», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στο Όσλο.

Σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι είναι σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές για το ζήτημα, καθώς και ότι θεωρεί «απόλυτα πιθανή» επίλυση του ζητήματος στη σύνοδο του Βίλνιους.  

Μπορέλ: Δεν αντέχουμε άλλη μια σύγκρουση

Η αναταραχή στο Κόσοβο έχει ενταθεί από τότε που Αλβανοί δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα στην περιοχή του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, μετά τις εκλογές του Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν, μια κίνηση που οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να επιπλήξουν την Πρίστινα την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Tζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας να βρουν τρόπο αποκλιμάκωσης των εντάσεων μέσω διαλόγου.

«Έχουμε ήδη πάρα πολλή βία στην Ευρώπη σήμερα, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλη μια σύγκρουση», δήλωσε ο Μπορέλ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Οι Σέρβοι της πλειοψηφίας του Βορείου Κοσσυφοπεδίου δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008 και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κατά της καταπιεστικής σερβικής κυριαρχίας.

Οι Αλβανοί αποτελούν περισσότερο από το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου στο σύνολό του, αλλά οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου απαιτούν εδώ και καιρό την εφαρμογή μιας συμφωνίας του 2013, που συνήφθη με τη μεσολάβηση της ΕΕ, για τη δημιουργία μιας ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή τους.

Διαβάστε επίσης:

Κόσοβο: Ενισχύει την παρουσία του το ΝΑΤΟ - Επίθεση Σέρβων σε δημοσιογραφικά αυτοκίνητα (vids)

Κόσοβο: Η «πυριτιδαποθήκη» των Δυτικών Βαλκανίων σε αναβρασμό