Στο χείλος εμφυλίου το Ιράκ - Επιδρομές σε τηλεοπτικά δίκτυα

Στο χείλος εμφυλίου το Ιράκ - Επιδρομές σε τηλεοπτικά δίκτυα

Του Γιάννη Μαντζίκου

Παρά τις εκκλήσεις του Ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας και πολιτικών αρχηγών για αυτοσυγκράτηση, το Ιράκ βρίσκεται στα όρια της έκρηξης μετά και την χθεσινή πολλαπλή επίθεση αγνώστων σε τουλάχιστον δέκα τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η επίθεση στα κανάλια Dijla,NRT, Arabiya, Hadath, Fallouja, Alghad Araby, Sharqiya και Skynews AR είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί δημοσιογράφοι να τραυματιστούν εκ των οποίων ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα εν λόγω δίκτυα κάλυπταν σε ζωντανή μετάδοση τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράκ εδώ και αρκετές μέρες, όταν ομάδες μασκοφόρων ανδρών έκαναν επιδρομές καταστρέφοντας οπτικοακουστικό υλικό και βανδαλίζοντας τις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya οι αστυνομικές δυνάμεις "ήταν σχεδόν αμέτοχες" την ώρα που ομάδες των διαδηλωτών υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις δεν προήλθαν από αυτούς.

Τα παραπάνω ήρθαν παρά την παρέμβαση της ανώτερης σιιτικής αρχής του Ιράκ, του αγιατολάχ ''Αλι αλ-Σιστάνι οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα, καλώντας τις αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών. Την ίδια ώρα, ο ισχυρός και δημοφιλής σιίτης κληρικός Μοκτάντα Σαντρ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης του Άντελ Άμπντελ Μάχντι και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Εκατό άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί και 4.000 τραυματισθεί από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράκ σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα, η ιρακινή κυβερνητική επιτροπή ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το κίνημα αυτό, που ξεκίνησε από τη Βαγδάτη με αίτημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους και την παραίτηση των «διεφθαρμένων» πολιτικών, έχει πλέον επεκταθεί σχεδόν σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως την Αμαρα την Νατζαφ και την Νασιριγια.

Η χώρα είναι τέταρτη στον κόσμο σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, όμως το 22,5% του πληθυσμού των 40 εκατομμυρίων ζει με 2 δολάρια την ημέρα. Το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 8% αλλά στους νέους κάτω των 25% πλησιάζει το 18%. Την ίδια ώρα όμως το Ιράκ αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα με κυριότερο όλων την έλλειψη νερού.

Παράλληλα, μεγάλο μέρος των Ιρακινών διαδηλώνουν και εναντίον της παρεμβατικότητας του Ιράν στις υποθέσεις της χωρας τους. Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι αποδέσμευσε τον Αμπντούλ Γουαχαμπ Αλ Σααντι αναπληρωτή διευθυντή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ρίχνοντας νερό στον μύλο της οργής καθώς ο Ιρακινός αξιωματούχους είναι αγαπητός στους συμπατριώτες του. Πολλοί Ιρακινοί θεωρούν ότι επρόκειτο για ευθεία παρέμβαση του Ιράν