Στις κάλπες ξανά το Ισραήλ ύστερα από πέντε μήνες

Στις κάλπες ξανά το Ισραήλ ύστερα από πέντε μήνες

Του Γιάννη Μαντζίκου

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Ισραήλ οδηγείται στις κάλπες μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών, σε μια δεύτερη προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Παρά το γεγονός ότι πριν τις εκλογές της 9ης Απριλίου, αρκετοί θεωρούσαν ορατό το ενδεχόμενο ο Νετανιάχου να ηττηθεί, εν τέλει συγκέντρωσε τον ίδιο αριθμό εδρών (35) με τον συνασπισμό «Μπλε-Άσπρο» του αντιπάλου του Μπένι Γκάντζ. Οι (αρνητικές) προβλέψεις των αναλυτών οφείλονταν περισσότερο στην «κόπωση» του εκλογικού σώματος και λιγότερο στις επιδόσεις του Νετανιάχου, αφού σε τομείς όπως η οικονομία για παράδειγμα, τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν περίφημα: 4,1% ανεργία το 2018, 3,3% ανάπτυξη κατά μέσο όρο από το 2000, 1,2% πληθωρισμός.

Μετά τις εκλογές, ο Νετανιάχου φαινόταν να έχει τον «πρώτο λόγο» καθώς τα κόμματα από το κέντρο και δεξιά συγκέντρωσαν 65 έδρες, κάτι που τους επέτρεπε να σχηματίσουν κυβέρνηση (η Κνέσετ, η νομοθετική αρχή του Ισραήλ, διαθέτει 120 έδρες). Όμως κατά τις διαπραγματεύσεις, ο πρώην Υπουργός Άμυνας Άβιγκντόρ Λίμπερμαν κατέχοντας πέντε έδρες (που είχε παραιτηθεί τον Ιανουάριο), έθεσε όρο για να μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα να περάσει σχετικός νόμος για την στράτευση των Χαρέντι. Οι Χαρέντι ή Χαρεντίμ όπως είναι γνωστοί οι υπερθόδοξοι Εβραίοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας. Το 2017 το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να κηρύξει αντισυνταγματική την διάταξη εκείνη που τους απαλλάσσει από την στρατιωτική θητεία και ζήτησε από την Βουλή να περάσει σχετικό νόμο.

Από την πλευρά του όμως, ο Νετανιάχου που εξαρτάται πολιτικά από την στήριξη και τις ψήφους των Υπερορθοδόξων κομμάτων δηλαδή του Shas και του United Torah Judaism, τα οποία συγκέντρωσαν 16 συνολικά βουλευτές, αρνήθηκε να «υποκύψει» στον «εκβιασμό» του Λίμπερμαν.

Αναφορικά τώρα με τις εκλογικές προθέσεις των Ισραηλινών πολιτών, σύμφωνα με ένα βαρόμετρο του τηλεοπτικού καναλιού Channel 12, το Λικούντ και το Μπλε Λευκό θα κερδίσουν το καθένα 32 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου. Συνολικά το Λικούντ και οι σύμμαχοί του, σχηματισμοί της δεξιάς ή θρησκευτικοί, θα κερδίσουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 58 έδρες και ο κεντροαριστερός συνασπισμός 53.

Αν το σενάριο αυτό επαληθευτεί τότε, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένονται επίπονες και σκληρές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνήθηκε πάντως να αποκλείσει τυχόν τρίτη προσφυγή στις κάλπες. Εν τέλει,ο αποφασιστικός παράγοντας αναμένεται να είναι το ποσοστό συμμετοχής, εκτιμούν οι ειδικοί, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο ενός «μεγάλου» συνασπισμού.

Φωτογραφία: AP