Σούνακ: Χορηγεί άδεια σε νέο κοίτασμα πετρελαίου - Αντιδρούν αντιπολίτευση και περιβαλλοντικοί φορείς

Σούνακ: Χορηγεί άδεια σε νέο κοίτασμα πετρελαίου - Αντιδρούν αντιπολίτευση και περιβαλλοντικοί φορείς

Ο Ρίσι Σούνακ ενέκρινε τη χορήγηση της άδειας για το κοίτασμα πετρελαίου Rosebank, λέγοντας ότι η Βρετανία δεν μπορεί «να φτάσει στο καθαρό μηδέν με το να το εύχεται».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η Βρετανία εξακολουθεί να χρειάζεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς η χώρα μεταβαίνει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Είναι λογικό να χρησιμοποιούμε δικές μας προμήθειες όπως η Rosebank. Αυτή είναι η σωστή μακροπρόθεσμη απόφαση για την ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Σούνακ.

Το κοίτασμα πετρελαίου θα αναπτυχθεί στα βρετανικά ύδατα, αφού η Ρυθμιστική Αρχή έδωσε τη συγκατάθεση της για το κοίτασμα Rosebank παρά την έντονη αντίθεση από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η νορβηγική Equinor και η βρετανική Ithaca Energy δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη 3,8 δισ. δολαρίων για την πρώτη φάση του κοιτάσματος πετρελαίου στα ανοιχτά του Σέτλαντ, αφού λάβουν έγκριση από την Αρχή για τη Μετάβαση της Βόρειας Θάλασσας.

Το Rosebank, περίπου 80 μίλια βορειοδυτικά των Νήσων Σέτλαντ, είναι το μεγαλύτερο μη ανεπτυγμένο κοίτασμα στη Βρετανία και εκτιμάται ότι περιέχει 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Η πρώτη φάση ανάπτυξης θα έχει ως στόχο την παραγωγή 245 εκατομμυρίων βαρελιών, με έναρξη παραγωγής έως το 2026 ή το 2027, αντλώντας έως και 70.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στο μέγιστο, σύμφωνα με τους Τάιμς.

Η απόφαση της NSTA, της κρατικής ρυθμιστικής αρχής για τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, έρχεται μία μέρα αφότου η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας επανέλαβε ότι δεν χρειάζονται νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για τον στόχο καθαρής ενέργειας και μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η Caroline Lucas, η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, χαρακτήρισε την απόφαση να προχωρήσει το κοίτασμα Rosebank «ηθικά άσεμνη» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κλιματικό έγκλημα».