Σούνακ: Έξι Βρετανοί νεκροί από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Σούνακ: Έξι Βρετανοί νεκροί από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε «πογκρόμ» τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ανακοινώνοντας παράλληλα αύξηση της βρετανικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως τουλάχιστον έξι Βρετανοί υπήκοοι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης.

«Θα έπρεπε να το πούμε με το όνομά του. Ήταν ένα πογκρόμ», είπε ο Σούνακ για τις επιθέσεις της Χαμάς.

«Ο φρικτός χαρακτήρας αυτών των επιθέσεων σημαίνει ότι είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν πολλοί από τους νεκρούς, αλλά με βαριά καρδιά αναφέρω στη Βουλή (των Κοινοτήτων) ότι τουλάχιστον έξι Βρετανοί πολίτες σκοτώθηκαν, άλλοι δέκα αγνοούνται, και υπάρχουν φόβοι ότι ορισμένοι από αυτούς είναι νεκροί», τόνισε.

Ο κ. Σούνακ επανέλαβε τη στήριξη της Βρετανίας στην εβραϊκή κοινότητα του Ην. Βασιλείου και χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς «φρικαλεότητα που συνιστά υπαρξιακό πλήγμα στην ίδια την ιδέα του Ισραήλ ως ασφαλούς πατρίδας».

Επιπλέον ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση αυξάνει το ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό κατά το ένα τρίτο με 10 εκατομμύρια λίρες (11,5 εκατομμύρια ευρώ).

«Αυξάνουμε τη βοήθειά μας κατά ένα τρίτο με επιπλέον υποστήριξη 10 εκατομμυρίων λιρών. Μια οξεία ανθρωπιστική κρίση εξελίσσεται στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε», είπε ο Σούνακ στη Βουλή.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε τον παλαιστινιακό λαό γιατί και αυτός είναι θύμα της Χαμάς».

Συνέχισε λέγοντας πως υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και στην αποτροπή περαιτέρω εισβολών στο έδαφός του, αλλά σημείωσε πως αυτό πρέπει να γίνει συμφώνως προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επανέλαβε τα μέτρα που έχει διατάξει αναφορικά με την πρόσθετη βρετανική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της περιοχής, με στόχο την αποτροπή ευρύτερης περιφερειακής αστάθειας.

Συμπλήρωσε ότι παράλληλα καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας μιλήσει μεταξύ άλλων με τον Ιορδανό βασιλιά και με τους ηγέτες Τουρκίας και Αιγύπτου.

Τόσο ο κ. Σούνακ όσο και ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ καταδίκασαν τη Χαμάς, τονίζοντας ότι δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό.

Νωρίτερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε πει πως το άνοιγμα της διάβασης της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου αποτελεί προτεραιότητα.

Δηλώνοντας ανήσυχος για την ανθρωπιστική κατάσταση, σημείωσε πως έχει εγείρει την ανάγκη να ανοίξει η Ράφα για την αποχώρηση αμάχων και για την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας με άλλους ηγέτες σε διάφορες χώρες της περιοχής, κυρίως με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι.

Ανέφερε επίσης ότι έχει τονίσει στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου την ανάγκη «να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στους αμάχους όσο καλύτερα μπορούμε».

Ο κ. Σούνακ επισκεπτόταν εβραϊκό σχολείο στο βόρειο Λονδίνο, σε μία ακόμα κίνηση διαβεβαίωσης της πρόθεσής του να προστατεύσει την εβραϊκή παροικία από τα αυξανόμενα περιστατικά αντισημιτισμού.

Στην ίδια περιοχή, εβραϊκή οργάνωση γνωστοποίησε πως δύο σχολεία υπέστησαν βανδαλισμούς. Υπό τη σκιά αυτών των κρουσμάτων, το 40% των γονέων υπολογίζεται πως δεν έστειλαν την περασμένη Παρασκευή τα παιδιά τους στο εβραϊκό σχολείο τους.