Ο Φρίντριχ Μερτς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 316 ψήφων, καθώς συγκέντρωσε μόλις 310 ψήφους (ο συνασπισμός CDU/CSU-SPD διαθέτει 328 βουλευτές) σε σύνολο 630 ψηφισάντων, ενώ 307 ψήφισαν κατά, τρεις απείχαν και υπήρξε μία άκυρη ψήφος, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ. Από την διαδικασία απουσίαζαν εννέα βουλευτές.
Είναι μια εξέλιξη που κανείς δεν περίμενε. Συνολικά 18 βουλευτές από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ψήφισαν υπέρ του Φρίντριχ Μερτς, καταφέροντας ένα σοβαρό πλήγμα τόσο στον ίδιο όσο και στην κυβέρνηση, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Αμέσως μετά το άκουσμα του αποτελέσματος ο Μερτς αποχώρησε σκυνθρωπός από την αίθουσα για έκτακτες συνομιλίες με την κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU.
Οι βουλευτές εγκατέλειψαν την αίθουσα και τα κομματικά επιτελεία συνεδριάζουν, μεταδίδει η Die Welt, ενώ και τα ΜΜΕ φάνηκαν απροετοίμαστα για την εξέλιξη, που ανατρέπει όλο τον σχεδιασμό της ημέρας.
Όπως σημειώνουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν στην ιστορία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας. Επίσης, αν και θα μπορούσε να διεξαχθεί και εντός της ημέρας μια δεύτερη ψηφοφορία, τελικά δεν θα γίνει, επειδή ο υποψήφιος για την Καγκελαρία και η ομάδα του ανησυχούν για τον κίνδυνο μιας ακόμη ήττας
Selten so viele #Emotionen bei Noch-#Bundeskanzler @OlafScholz gesehen. Zurecht.#merz #bundestag #nichtkanzlerwahl pic.twitter.com/mu0stbYMvN
— VincenzVonVarell (@PaoloDiAcido) May 6, 2025
Εκτός από τον Μερτς, θεωρητικά μπορούν - πλέον - να υποβάλουν υποψηφιότητα και άλλοι υποψήφιοι. Κάθε υποψήφιος πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία (πλειοψηφία καγκελαρίου).
Η Bundestag έχει τώρα 14 ημέρες προκειμένου να πραγματοποιήσει νέα ψηφοφορία, στην προσπάθεια ο υποψήφιος να συγκεντρώσει το 50% +1 του συνόλου των μελών της. Εάν εξακολουθεί να μην επιτυγχάνεται πλειοψηφία, σε έναν τρίτο γύρο αρκεί η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.
Το συντηρητικό μπλοκ CDU-CSU του Μερτς κέρδισε τις εθνικές εκλογές τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά με το 28,5% των ψήφων, χρειάζεται τουλάχιστον έναν εταίρο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μερτς συμφώνησε να σχηματίσει συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κέρδισαν μόλις 16,4%, το χειρότερο αποτέλεσμά τους στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.
BBC: Ταπείνωση για τον Μερτς
Η ήττα του Μερτς θεωρείται από τους πολιτικούς σχολιαστές ως ταπείνωση, πιθανώς προκληθείσα από μέλη του SPD, αναφέρει το BBC και υπενθυμίζει ότι το SPD και η CDU υπέγραψαν συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό τη Δευτέρα.
Όπως σημειώνει το BBC, δεν είναι όλοι στο SPD ευχαριστημένοι με τη συμφωνία, αλλά η ιστορική φύση της αποτυχίας του Μερτς την καθιστά δύσκολο να ξεπεραστεί. Κανένας υποψήφιος δεν έχει αποτύχει με αυτόν τον τρόπο από το 1949.
Η αμηχανία της ψηφοφορίας της Τρίτης υπονομεύει τις ελπίδες του Μερτς να αποτελέσει αντίδοτο στην αδυναμία και τη διχόνοια της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία κατέρρευσε στα τέλη του περασμένου έτους.
Ο Μερτς επιδιώκει να αναλάβει την ηγεσία σε μια κρίσιμη στιγμή και η ανατροπή στο κοινοβούλιο αποτελεί στιγμή αμηχανίας για τον 69χρονο, ο οποίος ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με χαμηλή αποδοχή μεταξύ των ψηφοφόρων.
Η οικονομία παραμένει στάσιμη μετά από δύο χρόνια ύφεσης, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εξακολουθεί να μαίνεται στα ανατολικά και η υποστήριξη προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενισχύεται, ιδίως στις πρώην κομμουνιστικές ανατολικές περιοχές.
Το αντιμεταναστευτικό κόμμα, το οποίο χαρακτηρίστηκε επίσημα ως ακροδεξιό την περασμένη εβδομάδα από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, έχει ξεπεράσει το μπλοκ του Μερτς σε ορισμένες δημοσκοπήσεις και είναι πλέον η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στην Bundestag.
Ο Guardian αναφέρει ότι ο Ολαφ Σολτς παρά το μεγάλο αποχαιρετισμό χθες το βράδυ, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα παραδώσει τα κλειδιά της καγκελαρίας σήμερα το απόγευμα όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Μαζί με τους υπουργούς του θα συνεχίσουν προσωρινά μέχρι να επικυρωθεί η νέα κυβέρνηση.