Σλοβακία: Θα πληρώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια αν χρειαστεί

Σλοβακία: Θα πληρώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια αν χρειαστεί

Η Σλοβακία θα πληρώνει σε ρούβλια το φυσικό αέριο, εφόσον χρειαστεί, καθώς δεν μπορεί να αποκοπεί από τις ρωσικές ροές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρίτσαρντ Σουλίκ. Ωστόσο, στηρίζει τη λήψη μιας κοινής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εν λόγω αντίδραση έρχεται ως αποτέλεσμα του αιτήματος της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που παραδίδει, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβάσεις σε ευρώ ή σε δολάρια δεν θα ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα.

«Το αέριο δεν πρέπει να σταματήσει», είπε ο Σλοβάκος υπουργός Ρίτσαρντ Σούλικ στο τηλεοπτικό κανάλι RTVS. «Αν υπάρχει όρος να πληρώνουμε σε ρούβλια, τότε θα πληρώσουμε σε ρούβλια», δήλωσε.

Ο Σούλικ διαβεβαίωσε ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να εργάζεται με την ΕΕ για την υιοθέτηση μιας κοινής στάσης, τη στιγμή που ο σλοβακικός πάροχος SPP ανέφερε πάντως ότι πλήρωσε τον Μάρτιο σε ευρώ, όπως ορίζει η σύμβασή του.

Επιπλέον, ο Σούλικ υπογράμμισε ότι η χώρα έχει στη διάθεσή της έξι εβδομάδες για να βρει μια λύση μέχρι την επόμενη πληρωμή, η οποία πρόκειται να γίνει στις 20 Μαΐου.

Χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο από 1η Απριλίου οι χώρες της Βαλτικής

Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως λετονική εταιρεία φυσικού αερίου γνωστοποίησε ότι οι χώρες της Βαλτικής δεν έχουν λάβει φυσικό αέριο από τη Ρωσική Ομοσπονδία από την 1η Απριλίου.

«Εάν εξακολουθούσαν να υπάρχουν αμφιβολίες για το αν υπάρχει εμπιστοσύνη στις παραδόσεις από τη Ρωσία, τα τρέχοντα γεγονότα μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη», δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της λετονικής εταιρείας φυσικού αερίου Conexus Baltic Grid Uldis Bariss.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι εταιρείες ενέργειας εργάζονται σε μια κοινή προσέγγιση στην ρωσική απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται σε επιφυλακή για διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί με αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία.

Πώς αντιδρά η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το σχέδιο πληρωμής του ρουβλίου, το οποίο εδραιώνει τη θέση της Gazprom στην καρδιά του ρωσικού εμπορίου φυσικού εμπορίου, αποσκοπούσε περισσότερο στην προστασία της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου από μελλοντικές κυρώσεις παρά στη στέρηση των καυσίμων από την Ευρώπη.

Η Gazprombank δεν έχει μέχρι στιγμής υποστεί τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε άλλες ρωσικές τράπεζες, ώστε οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου να μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε αυτήν.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Πούτιν να επιβάλει πληρωμές με ρούβλι ενίσχυσε το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έπεσε σε ιστορικά χαμηλά στην αρχή της εισβολής, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Οι εταιρείες αγοράς ενέργειας εξακολουθούν να είναι έτοιμες να αγοράσουν φυσικό αέριο βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων, καθώς ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις από την ρωσική πλευρά. Ενώ η Gapzrom έκανε γνωστό ότι άρχισε να ειδοποιεί τους πελάτες για αλλαγή του νομίσματος στην τελική πληρωμή.

Μέχρι την Παρασκευή, η αυστριακή OMV, OMV.VI επικοινώνησε με την Gazprom για το ζήτημα των πληρωμών σε ρούβλια, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής εταιρείας, επισημαίνοντας ότι ζητήθηκαν έγγραφες διευκρινίσεις από τη ρωσική πλευρά.

Ο όμιλος ενέργειας ORSTED.CO από τη Δανία, της οποίας το συμβόλαιο με ρήτρα «take or pay» λήγει το 2030, ανακοίνωσε ότι έλαβε τη ρωσική απαίτηση από την Gazprom. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πληρώσουμε σε ρούβλια. Είμαστε σε διάλογο με άλλες εταιρείες ενέργειας και τις αρμόδιες Αρχές για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντησε στην Gazprom Export», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG δήλωσε ότι ενημερώθηκε επίσημα από την Gazprom, ενώ οι γερμανικές εταιρείες Uniper, UN01.DE, RWE, RWE.DE και VNG αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Επίσης, ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Edison, της οποίας το συμβόλαιο με την Gazprom λήγει στο τέλος της χρονιάς, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής.

Η ιταλική ENI έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με την Gazprom και ότι αναλύει το ζήτημα.