Κίνα: Αυστηρό μήνυμα για τις οικονομικές τιμές στη χώρα από το ιδεολογικό όργανο του ΚΚ
Nhac Nguyen/Pool Photo via AP
Nhac Nguyen/Pool Photo via AP

Κίνα: Αυστηρό μήνυμα για τις οικονομικές τιμές στη χώρα από το ιδεολογικό όργανο του ΚΚ

Το θεωρητικό και ιδεολογικό περιοδικό του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Qiushi, δημοσίευσε την Τετάρτη (02/7) σαφής προειδοποίησή για μέτρα του Πεκίνου κατά των μορφών ανταγωνισμού που τροφοδοτούν τον πόλεμο των τιμών και συμπιέζουν τα κέρδη σε διάφορους κλάδους, επικρίνοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τοπικές κυβερνήσεις για αθέμιτες πρακτικές.

Όπως μετέδωσε το Reuters, πρόκειται για την πιο «σκληρή» προειδοποίηση του ΚΚ Κίνας μέχρι σήμερα σχετικά με τους κινδύνους της βιομηχανικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. 

Σε άρθρο του περιοδικού σημειώνεται πως το φαινόμενο αυτό συνεπάγεται «τεράστια σπατάλη κοινωνικών πόρων» και μη βιώσιμο χρέος που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Το άρθρο, που γράφτηκε με ψευδώνυμο, επικεντρώθηκε στον «επαναστατικό ανταγωνισμό», στον οποίο, όπως ανέφερε, οι εταιρείες και οι τοπικές κυβερνήσεις επενδύουν τεράστια κεφάλαια για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς σε ένα περιβάλλον περιορισμένης ζήτησης, χωρίς να καταφέρνουν να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Επισημάνθηκαν κλάδοι όπως η φωτοβολταϊκή ενέργεια, οι μπαταρίες λιθίου, τα ηλεκτρικά οχήματα και οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Για να μειώσουν το κόστος, ορισμένες εταιρείες συμβιβάζονται με την ποιότητα των προϊόντων, αποθαρρύνοντας την καινοτομία και τις επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και βλάπτοντας τα συμφέροντα των καταναλωτών, καθώς «το κακό χρήμα εκτοπίζει το καλό».

Άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν πόρους για να επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα, καθυστερώντας τις πληρωμές προς τους προμηθευτές και τους εργολάβους, συμπιέζοντας ολόκληρη την βιομηχανική αλυσίδα, ανέφερε το άρθρο. 

Οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου ανταγωνίζονται στις τιμές χρησιμοποιώντας την πλεονεκτική τους θέση για να μεταφέρουν την πίεση στους εμπόρους που τις χρησιμοποιούν για να προσεγγίσουν τους πελάτες, συμπλήρωσε το δημοσίευμα

Το περιοδικό εξέφρασε επίσης σπάνια κριτική προς τους τοπικούς αξιωματούχους, κατηγορώντας τους τόσο για «απουσία όσο και για υπερβολές».

Οι αξιωματούχοι πρέπει να παρέμβουν περισσότερο, καθώς οι κανονισμοί δεν έχουν συμβαδίσει με την ανάπτυξη των νέων βιομηχανιών και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων, ανέφερε. Οι μηχανισμοί πτώχευσης είναι επίσης «ατελείς», εμποδίζοντας τον περιορισμό της υπερβολικής προσφοράς.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις, εστιάζοντας στην βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, προσελκύουν επενδύσεις «δημιουργώντας τεχνητά πολιτικά καταφύγια» με προνομιακούς φόρους, τέλη, επιδοτήσεις και χρήση γης, καθώς και προστατευτικά μέτρα.

Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια την Πεκίνο ότι τα υψηλά επίπεδα κρατικών επενδύσεων και η υποτονική εγχώρια ζήτηση -που οφείλονται εν μέρει στο αδύναμο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και στις βαθιές ανισότητες μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών-  καθιστούν την Κίνα υπερβολικά εξαρτημένη από τις εξαγωγές για την ανάπτυξή της και ενέχουν κινδύνους χρέους και αποπληθωρισμού παρόμοιους με αυτούς που βίωσε η Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990.

Το Qiushi δεν ανέφερε τον αποπληθωρισμό, αλλά προειδοποίησε ότι η Κίνα ενδέχεται να υποστεί τις συνέπειες της «εξάρτησης από το μοντέλο ανάπτυξης» και ότι χρειάζεται μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς που θα μειώσουν την πλεονάζουσα βιομηχανική ικανότητα, καθώς και μια στρατηγική για την επέκταση της εγχώριας ζήτησης.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο.