Σχεδόν 32.000 οι νεκροί από τον σεισμό
AP Photo/Petros Giannakouris
AP Photo/Petros Giannakouris
Σεισμός στην Τουρκία

Σχεδόν 32.000 οι νεκροί από τον σεισμό

Τους 31.974 έφτασαν ο νεκροί στην Τουρκία από τους ισχυρούς σεισμούς της περασμένης εβδομάδας, ανακοίνωσε σήμερα η Afad, η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σχεδόν 195.962 θύματα απομακρύνθηκαν από την περιοχή της καταστροφής στη νότια Τουρκία.

UNICEF: Πάνω από επτά εκατομμύρια παιδιά επλήγησαν

Περισσότερα από 7 εκατομμύρια παιδιά επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF εκτιμώντας ότι αρκετές χιλιάδες από αυτά ενδεχομένως να έχουν σκοτωθεί.

«Στην Τουρκία, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που ζουν στις δέκα επαρχίες οι οποίες επλήγησαν από τους δύο σεισμούς, ανέρχεται σε 4,6 εκατομμύρια παιδιά. Στη Συρία, 2,5 εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης σε τακτική ενημέρωση Τύπου στη Γενεύη.

ΠΟΥ: Η χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε το σεισμό ως «τη χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα» που έχει πλήξει χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειάς του, με έναν απολογισμό που υπερβαίνει πλέον τους 35.000 νεκρούς.

«Είμαστε μάρτυρες της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην περιφέρεια του ΠΟΥ Ευρώπης σε διάστημα ενός αιώνα και εξακολουθούμε να μετράμε την έκτασή της», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού κλάδου του οργανισμού Χανς Κλούγκε.

«Το αληθινό κόστος του δεν είναι ακόμα γνωστό και η αποκατάσταση και η ίαση θα απαιτήσουν χρόνο και τεράστιες προσπάθειες», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μέσω του Ίντερνετ.

Ο απολογισμός σήμερα το μεσημέρι έφθανε τους 35.662 νεκρούς (31.974 νεκροί στην Τουρκία και 3.688 στη Συρία, σύμφωνα με τις τοπικές πηγές) και «πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω», σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν «ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Τουρκία και τη Συρία, υπενθύμισε.

Η κατεπείγουσα ιατρική ανάπτυξη, με τρία αεροπλάνα και υλικό περίθαλψης για 400.000 ανθρώπους, είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει στα 75 χρόνια ύπαρξής του ο αρμόδιος για την Ευρώπη κλάδος του ΠΟΥ.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος του οργανισμού περιλαμβάνει 53 χώρες, μεταξύ των οποίων την Τουρκία. Η Συρία εντάσσεται στη ζώνη ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ.

Ερντογάν: Ο αριθμός των διασωθέντων είναι πάνω από 8.000

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στάθηκε στη διεθνή αλληλεγγύη που επέδειξαν τα άλλα κράτη για τη χώρα του στον σεισμό και αναφέρθηκε στις καταστροφικές επιπτώσεις του σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στο World Government Summit, το ετήσιο φόρουμ που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Ντουμπάι.

Χαρακτηριστικά, εκτός από τις ευχαριστίες, ανέφερε πως οι διασωθέντες είναι πάνω από 8.000 ενώ τόνισε πως είναι δεκάδες εκατομμύρια οι άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό.

Η δήλωση του Προέδρου Ερντογάν έχει ως εξής:

«Αυτή η καταστροφή έδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης. Δεν θα ξεχάσουμε τη φιλία σας αυτή τη σκοτεινή ημέρα. Η Τουρκία συγκλονίστηκε από δύο σεισμούς τη Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου). Οι σεισμοί με διάμετρο 500 χιλιομέτρων σε 10 επαρχίες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

Ο πληθυσμός που επλήγη από την καταστροφή έφτασε τα 30 εκατομμύρια. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι πάνω από 8 χιλιάδες. Έχουμε κινητοποιήσει όλους τους πόρους του κράτους μας. Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσουμε τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πόλεών μας πολύ σύντομα. Θα επουλώσουμε τις πληγές αυτής της καταστροφής το συντομότερο δυνατό. Με την παρουσία σας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες τις φιλικές και αδελφικές χώρες που υποστηρίζουν τις ομάδες μας μέρα και νύχτα. Εκατοντάδες εκατομμύρια φίλοι και αδελφοί μάς έχουν απλώσει χέρι βοήθειας.

Αυτή η καταστροφή έδειξε τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης. Ο κόσμος μας διανύει μια δύσκολη περίοδο στην παγκόσμια οικονομία λόγω των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής. Η πιθανότητα επίτευξης της ατζέντας 2030 μειώνεται. Η παγκόσμια επικοινωνία θα είναι καθοριστική για το μέλλον του κόσμου μας. Πιστεύουμε ότι ένας δικαιότερος κόσμος είναι εφικτός. Το τονίζω αυτό σε όλες τις ομιλίες μου. Η Τουρκία και οι χώρες του Κόλπου αποτελούν τον κύριο άξονα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας. Τονίζουμε ότι δεν θεωρούμε την ασφάλεια της περιοχής μας ξεχωριστή από την ασφάλεια των χωρών του Κόλπου».

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώνεται η φάση της διάσωσης, το βάρος πλέον στους άστεγους