Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεινούν
AP
AP

Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεινούν

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και την Υεμένη λιμοκτονούν ή θα αντιμετωπίσουν την πείνα φέτος ελλείψει βοήθειας, καθώς η παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιδεινώνεται, προειδοποίησαν σήμερα Τετάρτη οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τοπικές συγκρούσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα παραμένουν οι κύριοι παράγοντες της οξείας πείνας, που επιδεινώθηκε φέτος από την οικονομική αστάθεια, η οποία συνδέεται με τις κυματιστικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Η σοβαρή ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής έχει ωθήσει τους ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας. Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται γρήγορα και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Χωρίς μαζικά κλιμακούμενη ανθρωπιστική απάντηση, η κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες», δήλωσε επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Αν και οι παγκόσμιες τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν ξεπεράσει τα υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, οι τοπικές τιμές των τροφίμων σε αρκετές χώρες παραμένουν υψηλές και κινδυνεύουν να ανέβουν αν καταρρεύσει συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την ενίσχυση των αποστολών σιτηρών και λιπασμάτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, ενώ η Ρωσία κατέχει την τρίτη θέση για τα σιτηρά και την πρώτη για τις εξαγωγές λιπασμάτων.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του FAO για τις «εστίες πείνας», την οποία συνέταξε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP), οι υψηλές τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων ανάγκασαν τις προηγμένες οικονομίες να αυστηροποιήσουν τη νομισματική τους πολιτική.

Αυτό έχει αυξήσει το κόστος της πίστωσης για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, περιορίζοντας τις εισαγωγές τους και αναγκάζοντάς τις να θεσπίσουν μέτρα λιτότητας.

«Αυτές οι τάσεις αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες, με τη φτώχεια και την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια να αυξάνονται περαιτέρω, καθώς και τους κινδύνους εμφύλιων αναταραχών που πηγάζουν από την επιδείνωση των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων», ανέφερε η έκθεση.

Πηγή: Reuters