Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις χώρες της ΕΕ, την Τετάρτη, έναν κατάλογο με τις παραχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να προσφέρει στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και έναν νέο κατάλογο προϊόντων στα οποία σκοπεύει να επιβάλει δασμούς, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου και διπλωμάτη της ΕΕ στο Politico.
Η διπλή αυτή στρατηγική δίνει στην Επιτροπή, η οποία καθορίζει την εμπορική πολιτική εκ μέρους των 27 κρατών - μελών της ΕE, τη δυνατότητα να εξασφαλίσει επαρκή πολιτική στήριξη και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον από θέση ισχύος. Με την απειλή επιπλέον αντιποίνων - πέραν των ήδη «παγωμένων» μέτρων - η ΕΕ ασκεί πρόσθετη πίεση στις ΗΠΑ, προκειμένου να επιδείξουν πραγματική διάθεση διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες.
Στο λεγόμενο «term sheet» που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνονται πιθανές προσφορές προς τις ΗΠΑ, όπως η ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρξει μερική χαλάρωση κάποιων ευρωπαϊκών κανονισμών.
Όπως και στο παρελθόν, η μείωση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, καθώς και η αμοιβαία εφαρμογή μηδενικών δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα, παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η συνεργασία για την αντιμετώπιση των εμπορικών εμποδίων από την Κίνα και της υπερπαραγωγής αποτελεί έναν ακόμη τομέα στον οποίο οι Βρυξέλλες βλέπουν περιθώριο σύγκλισης με την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε παραχώρηση θα περιοριστεί από εσωτερικές διαιρέσεις εντός της ΕΕ, καθώς ορισμένα κράτη - μέλη δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι υποκύπτουν στις πιέσεις των ΗΠΑ, ενώ άλλα φοβούνται μήπως αποξενώσουν έναν από τους ιστορικούς συμμάχους της Ένωσης.
Η ενημέρωση των Ευρωπαίων πρεσβευτών πραγματοποιήθηκε σε κλειστή σύσκεψη από τον ανώτερο σύμβουλο της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μπιορν Ζάιμπερτ, και την επικεφαλής εμπορική αξιωματούχο της Επιτροπής, Σαμπίνε Βέιαντ, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ.
Η συνάντηση αποτελεί κρίσιμο βήμα για την Επιτροπή, καθώς επιχειρεί να κρατήσει ενήμερες τις 27 χώρες της Ένωσης ενόψει της 90ήμερης αναστολής που ανακοίνωσε ο Τραμπ σε ορισμένους δασμούς. Η απάντηση της ΕΕ παραμένει επίσης σε προσωρινή αναστολή έως τις 14 Ιουλίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των μέτρων.
Πιέσεις για πιο σκληρή στάση
Παράλληλα με τις προσφορές, η ΕΕ εξακολουθεί να επεξεργάζεται την απάντησή της στους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και στους 10% που εξακολουθούν να ισχύουν για προϊόντα της ΕΕ.
Παρότι προηγουμένως υπήρχε η προσδοκία ότι οι Βρυξέλλες θα απαντούσαν στοχεύοντας τον τομέα των υπηρεσιών, όπως τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ή τη Wall Street, η Επιτροπή επέλεξε να παραμείνει σε πιο παραδοσιακού τύπου εμπορικά αντίποινα, προκειμένου να μην κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.
Η επιλογή αυτή, ωστόσο, δεν βρίσκει σύμφωνες όλες τις χώρες - μέλη. Η Γαλλία και το Βέλγιο πιέζουν την Επιτροπή να αξιοποιήσει πλήρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ.
Η Γαλλία, ειδικά, υπήρξε από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες μιας σκληρής απάντησης στους αμερικανικούς δασμούς, ενώ ταυτόχρονα ασκεί πιέσεις για την προστασία των ήδη πληγέντων παραγωγών κονιάκ.
«Τα αντίμετρα πρέπει να καλύπτουν όλο το φάσμα - όχι μόνο τα αγαθά, αλλά και κάθε άλλο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ. Ο ίδιος ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει από τον περασμένο μήνα ότι η ΕΕ πρέπει να εξετάσει την ενεργοποίηση του λεγόμενου «μπαζούκα», του μέσου κατά του οικονομικού εξαναγκασμού.
Ο Μακρόν και η φον ντερ Λάιεν αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα των δασμών την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι, στο περιθώριο εκδήλωσης για την επιστήμη και την έρευνα.