Τουρκία - Συρία: Φόβοι για δευτερογενή καταστροφή και κίνδυνο χολέρας
AP Photo/Francisco Seco
AP Photo/Francisco Seco

Τουρκία - Συρία: Φόβοι για δευτερογενή καταστροφή και κίνδυνο χολέρας

Οι επιζώντες του σεισμού της Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν "μια δευτερογενή καταστροφή", καθώς το κρύο και το χιόνι οδηγούν σε "επιδείνωση και φρικτές συνθήκες", προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο διευθυντής αντιμετώπισης περιστατικών του ΠΟΥ Ρόμπερτ Χόλντεν προειδοποίησε ότι υπάρχουν «πολλοί άνθρωποι» που επιβιώνουν «στην ύπαιθρο, σε επιδεινούμενες και φρικτές συνθήκες».

«Έχουμε μεγάλες διαταραχές στις βασικές προμήθειες νερού, έχουμε μεγάλες διαταραχές στα καύσιμα, στις προμήθειες ηλεκτρικού ρεύματος, στις προμήθειες επικοινωνίας, στα βασικά στοιχεία της ζωής», δήλωσε ο Χόλντεν.

«Διατρέχουμε πραγματικό κίνδυνο να δούμε μια δευτερογενή καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή, αν δεν κινηθούμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση όπως κάνουμε στο κομμάτι της έρευνας και διάσωσης», πρόσθεσε ο Χόλντεν. 

Η κλίμακα της πρόκλησης ενισχύεται από το γεγονός ότι οι πληγείσες περιοχές τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από το κανονικό. Για παράδειγμα, η συριακή πόλη Χαλέπι προβλέπεται να έχει χαμηλές θερμοκρασίες από -3°C έως -2°C  μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου είναι συνήθως 2,5°C . 

Και τα χρόνια των συγκρούσεων και η οξεία ανθρωπιστική κρίση σημαίνουν ότι υπάρχουν πρόσθετες δυσκολίες στη βοήθεια των επιζώντων στη Συρία, όπου η διεθνής βοήθεια έχει αργήσει να φτάσει. Η πρώτη αυτοκινητοπομπή βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία  έφτασε μόλις σήμερα. 

Πιθανή η έξαρση χολέρας 

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, τόνισε στην ΕΡΤ, ότι πάντα σε τέτοιες ανθρωπιστικές κρίσεις και σε τέτοιες φυσικές καταστροφές ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε μια αλυσίδα παράπλευρων απωλειών και προβλημάτων στη συνέχεια, όπως είναι τα προβλήματα δημόσιας υγείας.

«Φανταστείτε τώρα για ένα τόσο μεγάλο σεισμό σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, με τόσα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για να έχουμε έξαρση διαφόρων ιογενών βακτηριακών λοιμώξεων και πιθανών επιδημιών στο άμεσο μέλλον. Μετά τις απώλειες αυτών των ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που έχουν συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή», τόνισε.

«Πέρα από τις αναπνευστικές λοιμώξεις που συνήθως έρχονται πρώτες μετά από μια τέτοια φυσική καταστροφή, κάτι άλλο που παρατηρούμε επίσης είναι οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και κυρίως η χολέρα. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο, ακριβώς γιατί το νερό δεν θα είναι καθαρό, θα μολύνεται με κόπρανα. Είναι πολύ πιθανό να δούμε έξαρση χολέρας»,εκτίμησε ο κ. Τσακρής.

“Νομίζω ότι συντρέχουν όλοι οι παράγοντες για να δούμε εξάπλωση τέτοιων λοιμώξεων και για αυτό θα πρέπει και οι διάφορες διεθνείς οργανώσεις, οι οποίες συμμετέχουν αυτή τη στιγμή και βοηθούν με κάθε τρόπο, στο να περιορίσουμε την τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές“.

Οι σεισμοί είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα με πολύ μεγάλες δυνατότητες να πυροδοτήσουν μια αλυσίδα επιπτώσεων που επηρεάζει σημαντικά τη δημόσια υγεία μέσω θυμάτων και τραυματισμών, αναφέρεται σε έρευνα της Δρ. Μαρίας Μαυρούλη, του καθηγητή Αθανασίου Τσακρή (Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής ΕΚΠΑ) και του δρος Σπυρίδωνος Μαυρούλη και του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ), η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Microorganisms, την επομένη του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία.

“Οι σχετικές καταστροφές αποδίδονται όχι μόνο στην έντονη κίνηση του εδάφους και σε σεισμικά φαινόμενα αλλά και σε δευτερεύουσες επιπτώσεις, που περιλαμβάνουν κυρίως κατολισθήσεις και τσουνάμι, μεταξύ άλλων. Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών που είναι ικανές να προκαλέσουν πρόσθετες ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες και να διαταράξουν τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης” προστίθεται στη μελέτη.